menu
BDG ontwerpt Grande Arche Amsterdam

BDG ontwerpt Grande Arche Amsterdam

31.03.17

BDG Architecten is geselecteerd als architect voor de Grande Arche in Amsterdam. De boog moet Amsterdam Centrum met Amsterdam Noord verbinden. Want beide stadsdelen worden op dit moment van elkaar gescheiden door het IJ. Ook dient de Grote Brug als symbolische verbinder tussen Amsterdam en de rest van de wereldsteden. Berlijn, New York en Parijs hebben immers hun stadsiconen, dus waarom Amsterdam niet?

Voor ons is het een fantastische uitdaging om een leefgebouw als deze te ontwerpen. Een multifunctioneel stadsicoon dat zo’n belangrijke verbindende functie heeft. In de boog (met een overspanning van 400 meter) komen 368 woningen, een gemeenschappelijke sport en wellness ruimte, een hotel met 1120 kamers en een restaurant. De boog wordt zo hoog dat de grote oceaanstomers, die Amsterdam in en uitvaren, er makkelijk onder door kunnen. Wat uiteraard een geweldig schouwspel zal zijn voor de toekomstige bewoners en bezoekers van de Arche. 

Tot dusver konden Amsterdammers met een pontje het IJ oversteken. Maar de nieuwe 100 meter hoge boog biedt kansen om het vervoer de hoogte in te brengen. Een gondelbaan brengt de IJ- forenzen en toeristen naar de overkant en geeft een adembenemend uitzicht over de stad. Hiermee houden we rekening met de scheepvaartdrukte op het IJ. En het is voor de gebruikers natuurlijk veel leuker om te zeggen dat ze met een gondel naar hun werk gaan.

De Grande Arche van Amsterdam wordt het meest duurzame gebouw van Amsterdam en op een energieneutrale manier verlicht. Zodat het stadsicoon er ’s avonds spectaculair uitziet. En voor de binnenkomende boten, treinen en vliegtuigen al van ver zichtbaar is. BDG Architecten staat voor verbinden, verrassen en vernieuwen. Deze opdracht geeft ons alle ruimte om dat op een vrijzinnige manier vorm te geven. De ontwerpfase is inmiddels gestart. We verwachten medio 2019 te beginnen met de bouw.

deel dit artikel