menu

Integraal ontwerpen met BIM

Bureau

Bij BDG Architecten werken we met de nieuwste methodieken van BIM: een 3D Bouw Informatie Model, waarmee we integraal kunnen samenwerken met andere disciplines in de bouwsector. In verschillende fases van het ontwerp- en bouwproces zijn diverse specialisten werkzaam: de constructeur gaat bijvoorbeeld over het skelet van een gebouw, de installatieadviseur over water en licht en wij als architect over de rest van de bouwkundige elementen. Daarom is het belangrijk dat we met een gezamenlijk model werken waarin we informatie kunnen aanleveren, ophalen en bewerken.

Zo kunnen we controleren of de maatvoering van alle vakgebieden klopt en met elkaar matcht. Hiermee voorkomen we dat de modellen van de architect, installatieadviseur en constructeur met elkaar botsen: bijvoorbeeld dat de trap te breed blijkt te zijn voor het trapgat. Of dat een balk dwars door een wand is getekend. Daar hoeven we nu niet meer pas tijdens het bouwen achter te komen, maar kunnen we al in een vroeg stadium traceren en oplossen. 

Met behulp van BIM verminderen we faalkosten. Realiseren we goed afgestemde gebouwen. Bevorderen we kwaliteit en samenwerking. Dragen we bij aan duurzaamheid, omdat er geen materialen worden verspild. En het helpt ons de opdrachtgever mee te nemen in het ontwerpproces en de uitwerking ervan. Het maakt inzichtelijk hoe het gebouw eruit komt te zien, met alles erop en eraan. Van dakpan tot drempel en van brandslangkast tot gevelsteen.

* in bovenstaand BIM-model laat de paarse kleur het model van de architect zien, de blauwe kleur het model van de constructeur en de gele kleur het model van de installatieadviseur.