menu
Aeres Hogeschool Almere wint Circular Awards 2022

Aeres Hogeschool Almere wint Circular Awards 2022

07.02.22

In de categorie Public is Aeres Hogeschool Almere verkozen tot meest impactvolle circulaire project. Een waardevolle erkenning voor de groenste hogeschool van Nederland waarvoor duurzaamheid en circulariteit de basis voor alle ontwerpkeuzes vormden. Van het demontabele casco tot aan de inrichting, waarvan tweederde - al dan niet refurbished - is meegenomen uit het oude pand. Het resultaat is een inspirerend en toonaangevend gebouw op het gebied van klimaatadaptatie (groen), duurzaamheid (warmte, energieneutraal, materialen), circulariteit en gezondheid. Een gebouw dat bovendien de groene onderwijsthema’s tastbaar weerspiegelt, van binnen en buiten.

voorbeelfunctie

De jury gaf aan de voorbeeldfunctie van dit nieuwe gebouw voor haar studenten te waarderen. Juryvoorzitter Jacqueline Cramer (strategisch adviseur Utrecht Sustainability Institute): “De toekomstige generatie is van belang in de shift naar een circulaire economie. Aeres Hogeschool laat dit terugkomen in een omgeving die gezond is en impact heeft op de prestaties van studenten.”

circulair in de toekomst

Voor de technische eisen van het ontwerp hebben we van meet af aan gekeken naar het maximaal haalbare op het gebied van duurzaamheid  het minimalisering van verspilling en het hoogwaardig hergebruik van grondstoffen, materialen en componenten als uitgangspunt. Op zijn beurt is de hogeschool zelf ook een bron voor toekomstig hergebruik van materialen met een vastgestelde waarde, vastgelegd in een materialenpaspoort van Madaster. Het hele casco is als een mecanodoos ontworpen met een demontabele staalconstructie met daarin losse vloeren (droogbouw) waardoor het na sloop compleet kan worden hergebruikt. Het toegepaste prefab beton bevat 100% beton granulaat en ook het gestorte beton is van 100% gerecycled materiaal inclusief bindmiddel. De gevel van hernieuwbare prefab houtskeletbouwelementen met biocomposiet afwerking wordt bij sloop van het gebouw gegarandeerd teruggenomen door de leverancier voor recycling. Met de toepassing van CO2 arme grondstoffen en circulair beton is ruim 100 ton CO2 bespaard.

passieve bouwkundige oplossingen

Circulair ontwerpen betekent voor ons ook zo min mogelijk materiaalgebruik (Refuse). Een zo eenvoudig mogelijke constructie zonder druklaag is hier een voorbeeld van, maar ook verschillende passieve bouwkundige oplossingen dragen positief bij. Zo fungeren de semitransparante pv-panelen aan de westgevel ook als zonwering waardoor screens niet nodig zijn. Het groendak met waterretentie zorgt samen met het schaduwdak voor natuurlijke koeling van het gebouw. Met het opgevangen regenwater voor de besproeiing van de beplanting aan de gevel wordt bovendien 50% kraanwater bespaard.

over de circular arwards

De Circular Awards gaan naar innovatieve projecten, producten en diensten van bedrijven en overheden die tot de verbeelding spreken en laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland. Voor de drie categorieën Business Large, Business Small en Public werden door de vakjury’s uit 161 inzendingen negen finalisten geselecteerd. De Circular Awards worden georganiseerd door Het Versnellingshuis Nederland Circulair! en mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

deel dit artikel