menu
Avontuurlijke en uitdagende beweegwereld voor nieuwe basisschool Het Open Venster

Avontuurlijke en uitdagende beweegwereld voor nieuwe basisschool Het Open Venster

11.11.19

In het hart van de wijk Lombardijen mogen wij voor gemeente Rotterdam een flexibele en duurzame school ontwerpen met aandacht voor spel en beweging. Het uitgangspunt voor het ontwerp voor ‘Het Open Venster’ is de bestaande kelderbak en fundering. Wij hebben met erg veel enthousiasme gewerkt aan de kansen die deze opgave biedt en benutten een deel van de kelderbak voor één van de speerpunten van Het Open Venster: een avontuurlijke beweegwereld als verlengstuk van de traditionele gymzaal.

bewegen, sporten en ontmoeten in het hart van de school

’Het recht om naar school te gaan in een gezonde leeromgeving’ inspireerde ons voor het ontwerp van de nieuwbouw. Sporten, bewegen en ontmoeten krijgen een prominente plaats in Het Open Venster, met als ankerpunt het centrale hart van de school. Een trap en glijbaan brengen je vanuit dit hart in de gymzaal én in de avontuurlijke beweegwereld met klimwanden, hobbelvloeren, lachspiegels en klautermeubels. Deze ontdekwereld komt in de bestaande kelderbak en ontwerpen we als speelse en uitdagende ruimte om het beweegonderwijs op een creatieve manier vorm te geven.

circulair en flexibel schoolgebouw

Het nieuwe Open Venster wordt een efficiënt schoolgebouw met lage exploitatielasten. De nieuwbouw komt op de bestaande fundering en wordt gebouwd met gerecycled beton. De beplanting op het groene schooldak zorgt voor koeling en dient tegelijkertijd als regenwaterbuffer. Regenwater vangen we ook op in infiltratiekratten onder het speelplein. Doordat we het gebouw ontwerpen met een kolommenstructuur, blijft de indeling in de toekomst flexibel. Ook houden we rekening met mogelijke uitbreiding, waardoor we de duurzaamheid van het gebouw maximaliseren. De uitstraling van de gevel van de school is een abstracte en eigentijdse vertaling van de kenmerkende bouwstijl van de (wederopbouw) architectuur in de wijk.

Lees meer over Het Open Venster op onze projectenpagina.

deel dit artikel