menu
BDG Architecten geeft kleur aan Zwolse stegen

BDG Architecten geeft kleur aan Zwolse stegen

06.07.18

Het Zwols Architectuurpodium, Club Cele en het Zwols Architecten Collectief organiseren 5 tot en met 8 juli de derde Architectuur Biënnale Zwolle. Eens in de twee jaar onderzoeken we met collega-architecten, studenten en creatieve Zwollenaren naar kansen voor een levendige en toekomstbewuste stad.  Binnen het thema ‘Architectuur in het nauw’ worden ruim 10 verscholen Zwolse stegen verfraaid tot in het oog springende objecten. BDG Architecten heeft samen met Sjouke Westhoff en studenten van Landstede en het Greijdanus College de Lauwermansgang en Ossenmarktsteeg veranderd in nieuwe stedelijke ruimtes met een eigen verhaal.

ruimtelijk plafond in Lauwermansgang

De Lauwermansgang is een smalle, hoge doorgang van de Melkmarkt naar de Nieuwstraat, die wordt gekenmerkt door de vele gevel openingen, installatiekasten en afvoerbuizen van de omliggende horeca. Door het plaatsen van een reeks rode buizen boven de doorgangshoogte, als een repetitief plafond, ontstaat een nieuw en rustig beeld. Dit buizenplafond versterkt de intieme sfeer van de steeg en verbindt de huizen met elkaar. De toegevoegde rode elementen overstemmen de functionaliteit van de praktische afvoerelementen, waardoor de steeg een nieuwe dimensie krijgt.

Ossenmarktsteeg met smalste museum van Nederland

Door de Ossenmarktsteeg, tussen de Luttekestraat en de Ossenmarkt, loopt een ‘rups’ van ritmisch, evenwijdig geplaatste houten platen. Het meubel met rode accenten verschilt in hoogte en diepte, en creëert een tijdelijke verblijfsplek: een lange bank waar bezoekers op kunnen zitten, terwijl ze de kunstwerken van Museum De Fundatie aan de muur bewonderen. Tijdens de ABZ 2018 is de Ossenmarktsteeg het smalste museum van Nederland! Deze nieuwe functie maakt van de, doorgaans, functionele verkeersverbinding een sociale plek om (samen) te zijn.deel dit artikel