menu
BDG geniet van smeltkroes aan bouwstijlen in Wenen

BDG geniet van smeltkroes aan bouwstijlen in Wenen

05.10.18

Eens per jaar vliegt het team van BDG Architecten uit om inspiratie op te doen. Afgelopen week konden we ons ontwerpershart ophalen in Wenen. Dè stad waar moderne architectuur en historische gebouwen op een originele wijze samengaan. Een fietstocht kriskras door de stad gaf een eerste indruk van de fantasierijke ontwerpen van Friedensreich Hundertwasser, de modernistische gebouwen van Adolf Loos en de beroemde jugendstil architectuur van Otto Wagner. Hij gebruikte beproefde en bestaande materialen volgens nieuwe technieken en maakte dat zichtbaar in de gevel en het interieur van de Österreichische Postsparkasse.

Daarmee zorgde Wagner voor nieuwe inzichten in de architectuur: het was in die tijd gebruikelijk dat het esthetische eindbeeld de vorm van het gebouw bepaalde, maar bij hem was het maakproces het uitgangspunt van zijn ontwerp. Tijdens het maken ontstond de vorm. Dat vinden we interessant. De geschiedenis leert dat industrialisering tot nieuwe vormen van bouwen leidt. Dat laat ons nadenken over de vraag: zijn we in de huidige tijd, met schaarste in goed opgeleide ambachtsmensen en woningen, toe aan een nieuwe vorm van industrialisering?

Op de WU University Campus waanden we ons voor even weer in het studentenleven. De bibliotheek van de faculteit Economie, ontworpen door de beroemde architect Zaha Hadid, maakte veel indruk. Je kon zien dat dit iconische schoolgebouw met liefde en aandacht is gemaakt: het opvallende gebouw heeft een rijke en zorgvuldige afwerking.

De bus bracht ons langs bijzondere sociale woningbouwprojecten waar verschillende architecten diverse woningtypes in één woongebouw hebben gemixt. Het viel ons op dat ze mooie materialen gebruiken en een zorgvuldige overgang tussen privé en openbaar creëren, waarmee ze de kwaliteit van zowel de openbare ruimte als de woningen verhogen. Dat inspireerde ons, omdat wij ook blijven zoeken naar oplossingen waarmee we bewoners, ondanks de krappe locatie, toch een ruimtelijk en groen gevoel kunnen geven.

deel dit artikel