menu
BDG opent duurzaamheidskoffer

BDG opent duurzaamheidskoffer

04.09.18

Het is vandaag Duurzame Dinsdag. Op iedere eerste dinsdag van september ontvangt het kabinet de ‘Duurzame Dinsdag-koffer’ met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van de samenleving. Met onze innovatieve en circulaire ideeën doet BDG Architecten graag een duit in het koffertje. Ook als het om duurzaamheid gaat, zit onze kracht in de eenvoud. We geloven in de werking van passieve bouwkundige oplossingen. Deze zijn op zichzelf al energiezuinig en duurzaam, omdat ze geen techniek en energie nodig hebben. We blijven onszelf uitdagen om eenvoudige oplossingen te bedenken waarmee we een gezonde omgeving voor mens, dier en plant creëren.  

duurzame ontwerpinstrumenten

Onze Duurzaamheidskoffer is gevuld met een circulair stappenplan, een themawaaier en de onderzoeksresultaten van Hannah, onze duurzaamheidsexpert. Ze legt BDG Architecten langs de duurzaamheidsmeetlat om ons circulaire bewustzijn te testen en vergroten. Samen met de werkgroep Circulair Bouwen bekijkt ze de impact van keuzes (op de korte èn lange termijn) op het milieu en de gezondheid van onze gebruikers. Ze laat zich inspireren door de nieuwste duurzaamheidsinnovaties. En de Slimme Keuzes die we al maakten - compact bouwen, het optimaal benutten van het dak en bouwen onder een glazen kas - heeft ze voor onze opdrachtgevers en medewerkers inzichtelijk gemaakt in ontwerpinstrumenten.

circulaire thema's

De circulaire themawaaier laat zien welke maatregelen we als architectenbureau kunnen nemen op het gebied van biodiversiteit, mens, water, energie, mobiliteit en materiaal. Ieder thema heeft een eigen stappenplan, dat ons scherp houdt tijdens het ontwerpen: zijn de materialen die we willen toepassen hernieuwbaar, hergebruikt of herbruikbaar? Bouwen we écht alleen wat nodig is, zodat we de materiaalbehoefte beperken? Hebben we voldoende groen geïntegreerd in het interieur? Stellen we de gebruikers in staat om hemelwater te benutten, zodat ze minder drinkwater nodig hebben?

groene bril

De energieleverende stadsdeelwerf in Amsterdam Zuid is een mooi voorbeeld van een project dat door zo’n ‘groene bril’ is ontworpen. Het is een compact gebouw. Het dak dient als parkeerdek, ‘buitenkantine’, opslagplaats voor hemelwater (waar de voertuigen mee worden gewassen) en de 1100 pv-panelen wekken energie op om de elektrische voertuigen mee op te laden. De meubels zijn gemaakt van omgevallen iepen uit de wijk, oude autobanden en posters die ooit in de stad hingen. Het mooie van passieve bouwkundige  oplossingen is, dat ze meerdere ambities dienen: de oplossingen in de stadsdeelwerf zijn bijvoorbeeld niet alleen duurzaam, maar dragen ook bij aan het gebruiksgemak en een eigen identiteit.  


deel dit artikel