menu
BDG over de waarde van wederopbouwarchitectuur in Van Krot tot Vinex (NTR)

BDG over de waarde van wederopbouwarchitectuur in Van Krot tot Vinex (NTR)

16.02.23

Na de tweede wereldoorlog moest er veel hersteld worden. De infrastructuur, handel, landbouw en bovenal: de woningvoorraad. In antwoord op de grote woningnood verrezen onder het motto ‘licht, lucht en ruimte’ door heel Nederland in rap tempo moderne uitbreidingswijken. Met seriematig ontworpen en gebouwde doorzon- en duplexwoningen en portiekflats in een ritmisch stempelpatroon met groene tussenruimten als publieke binnentuinen.

Bij oplevering waren de woningen geliefd. Naar de maatstaven van de huidige tijd zijn ze echter verouderd en aan verbetering toe. In veel herstructureringsopgaven van naoorlogse wijken leek sloop- en nieuwbouw het voor de hand liggende scenario. De eindigheid van grondstoffen en bouwmaterialen, dwingt ons echter steeds bewuster met ‘het bestaande’ om te gaan. Hierdoor neemt de waarde van het bestaande vastgoed, ook uit de wederopbouwperiode, toe. De ruimtelijke kwaliteiten, de sterke relatie met de veelal groene omgeving en verfijnde architectonische details blijken daarbij krachtige uitgangspunten voor vernieuwing en verbetering.

En met die blik neemt onze collega Martijn, architect en specialist renovatie en transformatie, Mariëlle Tweebeeke mee in de derde aflevering van de NTR-serie Van Krot tot Vinex is. Deze start bij de miljoenste naoorlogse woning van Nederland, opgeleverd in 1962 in de Zwolse wijk Dieze. Een typische naoorlogse uitbreidingswijk waar de afgelopen jaren veel vernieuwd is. Maar ook behouden!

Met respect voor de identiteit en cultuurhistorische kwaliteit van het oorspronkelijke ontwerp, revitaliseerden we, in opdracht van deltaWonen en Koopmans Bouwgroep, drie naoorlogse woonblokken aan de Middelweg. Samen vormen ze een krachtig stedenbouwkundig ensemble aan Park Hogenkamp, een herkenningspunt dichtbij de Zwolse binnenstad. Zorgvuldig aangepast aan het comfort van deze tijd vertellen deze woningen ons en toekomstige generaties een stukje van het verhaal over de wederopbouw door als onderdeel van ons cultureel erfgoed.

Van Krot tot Vinex; 100 jaar wonen is vrijdag 17 februari om 22.20u te zijn op NPO2.

deel dit artikel