menu
BDG Architecten stimuleert circulair bouwen

BDG Architecten stimuleert circulair bouwen

15.01.19

‘Onvermijdelijk circulair’ is het credo waarmee koplopers tijdens de Week van de Circulaire Economie het bedrijfsleven motiveren om circulair te ondernemen. Voor ons betekent dat milieuvriendelijk bouwen: maximaal resultaat met een minimum aan energie, materiaal en grondstoffen. Daarbij zijn we er scherp op dat wij onze eigen betekenis geven aan veelgebruikte begrippen als ‘duurzaamheid’ en ‘circulariteit’. Hoe dragen wij concreet bij aan een duurzame en leefbare wereld voor huidige en volgende generaties?

We helpen onze opdrachtgevers duurzame keuzes maken. Zowel bij hergebruik van een oud gebouw als nieuwbouw. Wanneer we een bestaand gebouw hergebruiken, onderzoeken we met verschillende varianten hoe we van het bestaande casco, de fundering, gevel en interieur, een nieuwe, passende huisvesting kunnen maken. We bekijken welke materialen herbruikbaar zijn. Wat technisch waardevol is. Welke materialen makkelijk demontabel zijn. En wat het kost om bepaalde oude materialen te herstellen.

Wat levert dit onderzoek op? Bij (gedeeltelijk) behoud van het bestaande gebouw, gebruiken we het afval als grondstof voor de nieuwe huisvesting. En wanneer we minder nieuw materiaal hoeven toe te passen, besparen we grondstoffen. Dat komt zowel het milieu als het budget ten goede. De hergebruikte materialen dragen ook bij aan de identiteit van de gebruiker. De oude elementen zorgen voor herkenbaarheid - je verwijst naar de geschiedenis van een plek - en een positief imago: je laat zien dat je aan mens en milieu denkt. 

Wanneer we een nieuw gebouw ontwerpen, proberen we zoveel mogelijk hergebruikte of milieuvriendelijke materialen toe te passen. Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan bij de Stadsdeelwerf in Amsterdam-Zuid. Een gebouw dat energie oplevert, water bespaart en waar afval is gebruikt in het interieur. Notariskantoor DuretTrip in Zwolle is een ander mooi voorbeeld van een circulair interieur. De balie van de receptie en de tafels in de spreekkamers zijn gemaakt van essen uit de stad die gekapt moesten worden vanwege de essentakziekte. De stoelen zijn gemaakt van petflessen. En de tapijten op de vloer zijn gefabriceerd van afgedankte visnetten en ander plastic afval. Zo hebben oude materialen een nieuwe functie gekregen.

Deze circulaire thema’s komen ook aan de orde bij grote duurzaamheidsprojecten, zoals de Aeres Hogeschool in Almere en Spinoza20First, een school die we momenteel ontwerpen voor het Bajes Kwartier in Amsterdam. Ben je benieuwd welke milieuvriendelijke ontdekkingen we het komende jaar nog meer gaan doen? En welke innovatieve oplossingen we allemaal bedenken? Blijf dan onze social media en nieuwsberichten op www.bdgarchitecten.nl volgen.  

deel dit artikel