menu
Energiezuinige en huiselijke nieuwbouw voor Frion in Zwolle-Zuid

Energiezuinige en huiselijke nieuwbouw voor Frion in Zwolle-Zuid

14.07.20

Frion biedt ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Op het IJsselbolder-terrein in Zwolle-Zuid maakte BDG Architecten een ontwerp voor de vervanging van een woongebouw voor volwassenen en ouderen. Het bestaande pand voldeed niet aan de hedendaagse eisen en was ongeschikt voor uitbreiding. Samen met de bewoners, hun familie en de begeleiders ontwierpen we een warm en multifunctioneel gebouw. Een nieuw thuis dat aansluit bij hun ondersteuningsbehoeften. De bouw is in volle gang en de oplevering wordt verwacht in het voorjaar van 2021.

een prikkelarm en comfortabel thuis

De bewoners hebben de hele dag ondersteuning nodig bij alle aspecten van het leven. Hoewel er 24/7 intensieve zorg geboden wordt, is de nieuwbouw bovenal een thuis. De uitstraling is dan ook niet institutioneel, maar maakt dat alle gebruikers zich er welkom voelen. De warme sfeer en comfortabele inrichting dragen bij aan het welbevinden van de bewoners. Voor de prikkelgevoelige doelgroep is een goede akoestiek in het gebouw essentieel. In ons ontwerp werkten we daarom samen met een akoestisch expert. Voor extra rust en ontspanning heeft elke verdieping bovendien een aparte snoezelruimte.

individueel regelbaar binnenklimaat

Met een uitstekend binnenklimaat wordt het gebouw met 16 individuele zorgappartementen verdeeld over twee woongroepen een fijne plek om in te leven en te werken. De temperatuur in de verschillende vertrekken is door de gebruikers zelf te regelen en luchtstromen zijn nauwelijks voelbaar. Vanzelfsprekend is het gebouw goed toegankelijk en doorgankelijk voor mensen in een rolstoel en mensen die aan bed gebonden zijn. De vorm van het pand, de routing, de zichtlijnen en het kleurgebruik dragen bij aan de herkenning en oriëntatie voor bewoners en bezoekers. Bewegwijzering is hierdoor beperkt nodig en zowel in als om het gebouw voelt het huiselijk aan.

BENG en toekomst-proof

De nieuwbouw van Frion is BENG, voorzien van PV-panelen op het dak, een lucht-warmtepomp en is met oog op veranderende behoeftes in de toekomst ontworpen. Het gebouw markeert de entree naar het terrein van de IJsselbolder dat op termijn in z'n geheel wordt vernieuwd. We hebben de hoek van dit kopgebouw met metselwerk verbijzonderd.

deel dit artikel