menu
FLITS - BDG gaat met de tijd mee

FLITS - BDG gaat met de tijd mee

19.12.19

Toen onze voorvader Paul Johan de Gruyter eind jaren dertig van de vorige eeuw als architect ingenieur begon, bestond zijn gereedschap uit een scherp geslepen potlood, een schetsrol en een rekenliniaal. Dat er in de afgelopen 80 jaar veel veranderd is, toont het boekwerkje dat door een aantal bevlogen oud-BDG’ers in de maak is. Veel Bureau de Gruyter ontwerpen zijn vandaag de dag - al dan niet aangepast aan de tijdgeest - nog steeds in gebruik. Dat doet ons deugd, want dat wat goed is, moet je behouden!

Het nieuws stond het afgelopen jaar bol van twee thema’s die onze sector raken; de stikstofcrisis en PFAS. Deze opgaves bieden kansen die we graag oppakken. Vanuit onze circulaire visie zijn we voortdurend bezig met het (door)ontwikkelen van realistische oplossingen die bijdragen aan een leefbare wereld. We werkten dit jaar met veel plezier aan duurzame en zelfvoorzienende ontwerpen met een minimum aan energie, materiaal en installaties. Zoals de slim energetische Aeres Hogeschool in Almere. Hier passen we verschillende gerecyclede bouwmaterialen toe en het demontabele ontwerp is zelf in de toekomst eveneens hernieuwbaar.

Ook het revitaliseren van bestaande gebouwen tot eigentijdse woon-, werk- en leeromgevingen past goed in onze duurzame ontwerpvisie. In Groningen is onlangs het vernieuwde Montessori Lyceum in gebruik genomen. Ons ontwerp maakt het bestaande karakteristieke U-vormig gebouw af tot een carré. De binnenplaats die hierdoor ontstaat hebben we overkapt en is hét levendige hart van de school. Aan de Zwolse Middelweg renoveren we drie naoorlogse blokken naar energiezuinige huurappartementen met hedendaags wooncomfort. De dichte plint maken we open, onder andere door de transformatie van de garageboxen naar woningen.  

De komende jaren liggen er nog veel uitdagingen voor de kwaliteitsverbetering van bestaande gebouwen. Vanaf 2023 moeten kantoren groter dan 100 m² minimaal een Energie-Index van 1,3 hebben (ofwel energielabel C). Onze eigen locatie in Zwolle transformeerden we - met respect voor de oorsprong van het pand – een aantal jaar geleden al naar een modern bedrijfsverzamelcomplex. Hier herinnert de oude liniaal van De Gruyter ons aan hoe het ooit allemaal begon. Met dank aan het vertrouwen van opdrachtgevers en samenwerkingspartners heeft BDG Architecten een mooi portfolio opgebouwd binnen de woningbouw, onderwijs, zorg en utilitaire projecten.

Veel tijd om over vroeger te mijmeren is er niet. We zijn al weer druk bezig met nieuwe plannen en ontwerpen. Hierover volgend jaar meer. Van 23 december tot 2 januari nemen we even afstand van de BDG-familie. We genieten van het samenzijn met onze eigen familie en anderen die ons lief zijn. In het nieuwe jaar halen we onze schetsrollen weer tevoorschijn om samen met u de wereld nog een beetje mooier te maken.

Voor nu: fijne feestdagen en een gezond en mooi 2020 toegewenst!

deel dit artikel