menu
FLITS - BDG ontwerpt groen

FLITS - BDG ontwerpt groen

18.04.19

Het is lente! En dat betekent dat onze zintuigen volop worden geprikkeld: de buitenlucht wordt warmer, de zon laadt onze huid weer op met vitamine D en we ruiken de geur van ontluikende bloemen. Allemaal zintuiglijke waarnemingen die een positief effect hebben op ons gemoed. Een onderwerp waar we bij BDG Architecten actief mee bezig zijn. Hoe kunnen we een prettige, gezonde en veilige omgeving creëren die het leervermogen stimuleert, ondersteunt in herstel en het geluksgevoel van gebruikers versterkt?

groenprofessionals helpen ons al tijdens ontwerpfase

Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben bewezen dat planten stress verminderen, productiviteit vergroten, creativiteit stimuleren en daarnaast de luchtkwaliteit en akoestiek verbeteren. Daarom zijn wij er groot voorstander van om groen integraal mee te nemen in architectuur. Niet alleen op en om gebouwen, maar juist ook in het interieur. Uiteindelijk brengen mensen dáár 90 procent van hun tijd door. Om groen op een succesvolle manier te kunnen toepassen, betrekken we groenprofessionals al bij het ontwerpproces. Want zij hebben belangrijke plantenkennis die wij als architecten niet hebben. Zo voorkomen we bijvoorbeeld dat een groene wand wordt geplaatst op een plek naast de verwarming of waar bijna geen zonlicht komt.

het effect van een boom op de leefomgeving

Eén van de professionals waar we tijdens het ontwerpproces van World Horti Center en Aeres Hogeschool Wageningen mee hebben samengewerkt is Kim van der Leest, conceptontwikkelaar en belevingsspecialist. Onlangs gaf ze bij ons een lunchlezing over de impact van planten en bomen op de leefomgeving. 

Ze vertelde welk effect een grote, oude boom op de omgeving kan hebben. Bijvoorbeeld op de temperatuur, omdat zijn schaduw de omgeving 15 graden koeler kan maken. Op de luchtkwaliteit, omdat hij net zoveel fijnstof filtert als een installatie van 200.000 euro (met stroomverbruik van 5.500 euro). En omdat hij wateroverlast tegengaat, aangezien hij wel 8000 liter water verdampt op een warme dag. Het is goed om ons dat te beseffen. Want wanneer we een boom van 100 jaar zouden kappen, zijn ongeveer 500 jonge bomen van 10 jaar nodig om hetzelfde effect te verkrijgen. 

schoonheid zit van buiten

Ook maakte Kim ons er bewust van dat we vandaag de dag aan veel meer onnatuurlijke prikkels worden blootgesteld dan 40 jaar geleden. Terwijl we daar biologisch gezien (nog) niet op ingesteld zijn. Veel mensen hebben onbewust behoefte aan een natuurlijke woon- en werkomgeving. Alleen al naar groen kijken, heeft een rustgevend effect. Wat mensen als ‘schoonheid’ beoordelen, komt vaak uit de natuur: vormen, kleuren en verhoudingen (de gulden snede) die je terugvindt in bloemen, planten en dieren. Daar houden wij rekening mee in ons ontwerp. We passen zoveel mogelijk natuurlijke elementen toe in het interieur. Het liefst gebruiken we veel glas voor het benutten van daglicht en een naadloze overgang tussen binnen en buiten. Bovendien werken we graag met circulaire materialen, zoals bij Aeres Hogeschool Almere. Daarmee hopen we een bijdrage te leveren aan het welzijn van mensen en het milieu.

Zie ook het filmpje over De Levende Tuin. 

deel dit artikel