menu
Naoorlogs ensemble transformeert naar duurzame blikvanger

Naoorlogs ensemble transformeert naar duurzame blikvanger

03.11.21

Je herkent ze amper terug; de drie karakteristieke naoorlogse woonblokken aan de rand van Park de Hogenkamp in Zwolle. In opdracht van deltaWonen en Koopmans Bouwgroep revitaliseerden we de sterk verouderde portiekflats naar energiezuinige en comfortabele appartementen. Door de nieuwe transparante entrees én de transformatie van de 12 garageboxen naar tweekamerappartementen heeft de voorheen gesloten plint nu een goede verbinding met de straat.

nieuwe efficiënte plattegronden

Ook de indeling van de 60 bestaande appartementen hebben we met een nieuwe efficiënte plattegrond geoptimaliseerd. Door het raam aan de voorzijde te verlagen hebben de bewoners nu maximaal uitzicht op het tegenoverliggende park. Met deze ingreep zetten we bovendien de schaalsprong van de kenmerkende vierkante (metselwerk) elementen in de gevel door. Naast de woonkwaliteit is met het nieuwe energielabel A ook het energetische niveau van de woningen sterk verbeterd. 

circulaire aanpak

Oorspronkelijk was de intentie één van de appartementenblokken te vervangen voor nieuwbouw. Vanuit onze circulaire overtuiging zagen we echter potentie om ze alledrie te behouden; samen vormen deze immers een krachtig stedenbouwkundig ensemble aan de parkrand. We ontwikkelden dan ook een totaalvisie voor de renovatie van de woongebouwen. Vanuit circulair oogpunt zijn we wel terughoudend geweest met de toevoeging van nieuwe materialen. De karakteristieke metselwerkgevel is gereinigd en waar nodig hersteld. Ook de bestaande balustrades zijn gerestaureerd. Een brede groene voorzone zorgt voor eenheid tussen de woonblokken en biedt privacy aan de bewoners op de begane grond. De neutrale kleurstelling past natuurlijk bij het bestaande metselwerk en de biocomposiete gevelbekleding van de vernieuwde plint. Door verfijnde aanpassingen zijn de woongebouwen veranderd in aantrekkelijke blikvangers langs de doorgaande route tussen het centrum van Zwolle en de omliggende wijken.

deel dit artikel