menu
Natuurlijke speel- en beleefwereld voor Fridtjof Nansen School Rotterdam

Natuurlijke speel- en beleefwereld voor Fridtjof Nansen School Rotterdam

14.01.21

BDG Architecten ontwerpt een duurzaam en flexibel onderwijsgebouw voor de Rotterdamse Fridtjof Nansenschool. De Fridtjof streeft een sterke verbinding met de directe omgeving na. Ons ontwerp voor een herkenbaar en uitnodigend gebouw verbeeldt en ondersteunt de ambitie van laagdrempelige wijkontmoetingsplek.  

natuur als basis en verrijking

De nieuwe Fridtjof Nansen wordt gebouwd op de plek van de oude school midden in Ommoord, een rustige groene woonwijk. Die natuurlijke omgeving vormt de basis voor onze stedenbouwkundige visie. Aan de zuidelijke parkzijde klimt het groen over de school heen. Hierdoor wordt het landschap integraal onderdeel van de nieuwbouw en ontstaan  er vanzelfsprekende buitenspeelplekken.

duurzaam materiaalpaspoort

De Fridtjof heeft een grote duurzaamheidsambitie die wij van harte onderschrijven. We ontwerpen het energiezuinige (BENG) en gasloze gebouw zodanig dat het in de toekomst remontabel is. Daarnaast zien we kansen in het gebruik van sloopafval van de oude school, zoals het beton voor de fundering en hout voor buitenmeubels. 

leren in en van de natuur

De transparante zonnepanelen in het dakvlak brengen daglicht diep in het centrale hart. Ze hebben ook een educatieve functie, want we maken de duurzaamheidsmaatregelen in het gebouw zichtbaar. Dit stimuleert het bewustzijn onder de leerlingen, leerkrachten en andere bezoekers. Zo komen er moestuinen op het dak die de leerlingen besproeien met zelf opgepompt regenwater. Dat water wordt opgevangen in het oplopende talud met speelelementen en een buitenpodium, dat de verdieping van de school organisch met het schoolplein verbindt. Het plein met speelbos, ontdekkingstuin en een centrale plek voor de techniekhut sluit aan op de groenstrook naast de school.

flexibele ruimtes om samen te leren, spelen en vieren

Het brede aanbod aan naschoolse opvang en activiteiten vraagt om flexibele ruimtes die zich makkelijk aanpassen. We ontwerpen de leerpleinen en lokalen aansluitend op het centrale hart. Dè plek voor viering, spel en ontmoeting. Want de Fridtjof Nansen is een school waar je leert om samen te leven. En het nieuwe gebouw maakt dit mogelijk!

deel dit artikel