menu
Onderwijs en kinderopvang Kolham samen in één bevingsbestendig gebouw

Onderwijs en kinderopvang Kolham samen in één bevingsbestendig gebouw

23.09.21

In Groningen ontwerpen we meerdere bevingsbestendige en toekomstproof kindcentra. Gisteren vierden we de oplevering van het kindcentrum Kolham. ‘Samen met de peuterspeelzaal en (naschoolse) kinderopvang in één gebouw. De lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan’, aldus schooldirecteur Richard Wouda. De nieuwbouw is ontwikkeld in het kader van het Scholenprogramma van gemeente Midden-Groningen wat voorziet in het aardbevings- en toekomstbestendig maken van kindvoorzieningen.

hout als bevingsbestendige sfeermaker

Kindcentrum Kolham is gerealiseerd tussen de tennisvereniging en het dorpshuis in het groene hart van het dorp. De houten gevel van het kindcentrum past goed bij de natuurlijke omgeving en de krachtige groenstructuur van Kolham. Ook in het gebouw zorgt de bevingsbestendige constructie van houten spanten voor een warme sfeer.

huiselijk kindcentrum

Het nieuwe kindcentrum biedt onderdak aan OBS Oetkomst en Kids First COP met een peuterspeelzaal en kinder - en buitenschoolse opvang. Dit heeft een meerwaarde in de doorlopende leerlijn. Jonge kinderen zijn al vertrouwd met het gebouw en de mensen die er werken. Dat verkleint de overgang van peuter naar kleuter. Hoewel het kindcentrum verschillende doelgroepen huisvest voelt het niet groot aan en blijft de sfeer huiselijk. Letterlijk, want in het midden plaatsten we twee houten ‘huisjes’; één voor de onderbouw  en één voor de bovenbouw met boekenhoek en stilte plek. De meubels vormen een afscheiding tussen het gemeenschappelijk hart en de leerpleinen voor de onder- en bovenbouw.

deel dit artikel