menu
Plein 54: leegstaand kantoorpand transformeert naar gevarieerd wooncomplex

Plein 54: leegstaand kantoorpand transformeert naar gevarieerd wooncomplex

31.08.20

In de Muziekwijk in Almere transformeert BDG Architecten een voormalig kantoorpand in opdracht van BPD Gebiedsontwikkeling naar een aantrekkelijk en wooncomplex voor starters en kleinere huishoudens. Het project omvat een gevarieerd aanbod aan energiezuinige studio’s en twee- en driekamerappartementen en ligt op loopafstand van het station en het winkelcentrum van de Muziekwijk. De 48 woningen zijn onder de naam Plein 54 op dit moment in verkoop.

herbestemming als antwoord op woningtekort

De transformatie maakt onderdeel uit van de metamorfose van het kantoorgebied aan de Louis Armstrongweg naar een groene en prettige woon-/werkomgeving. Herbestemming van leegstaande kantoorpanden is één van de antwoorden op de grote vraag naar passende woningen voor specifieke doelgroepen. Als gevolg van een veranderende arbeidsmarkt vermindert de behoefte aan grote kantoorruimtes. In 2019 was volgens het CBS 6 procent van de totale kantoorvloeroppervlakte in Nederland niet in gebruik. Een deel van deze gebouwen biedt kansrijke mogelijkheden voor een duurzame toekomst in een nieuwe functie.

ronde vorm stimuleert ontmoeting

De ronde vorm is een opvallend kernmerk van het verbouwde wooncomplex. Het zorgt voor een speelse indeling van de woningen en individuele buitenruimten. Door de cilindrische opzet komen alle appartementen uit op het centrale atrium met loopbruggen. Het grote gemeenschappelijke binnenplein op de begane grond is een vanzelfsprekende ontmoetingsplek. We voegen daarnaast een  gezamenlijke daktuin toe aan het complex, waar het door de beplanting, de groene dakbedekking en het uitzicht heerlijk vertoeven is.

vergroening van maaiveld tot dak

Ook de omgeving van Plein 54 wordt vergroend met plekken om te ontmoeten, verblijven en spelen. Naast het complex vervangen we een aantal parkeerplaatsen voor gras en beplanting. Deze vergroening is niet alleen winst voor de bewoners, maar draagt ook bij aan de beperking van hittestress in de stad, de berging van regenwater en de lokale biodiversiteit. Via pergola's en gevelbakken trekken we de beplanting door naar het dak: vergroening van top tot teen dus.

deel dit artikel