menu
Revitalisatie en transformatie woongebouwen Zwolse Middelweg

Revitalisatie en transformatie woongebouwen Zwolse Middelweg

10.02.20

In opdracht van deltaWonen renoveren we drie karakteristieke naoorlogse woonblokken aan de Zwolse Middelweg naar zeer energiezuinige appartementen met hedendaags wooncomfort. Daarnaast transformeren we de garageboxen in de plint in 12 twee- en driekamerappartementen voor kleine huishoudens. Alle 72 woningen zijn bestemd voor de sociale huur.

circulaire aanpak

Oorspronkelijk was de intentie één van de appartementenblokken te vervangen voor nieuwbouw. Vanuit de circulaire gedachte zagen wij echter potentie voor het behoud van alle blokken. Ook vinden we dat de woongebouwen een krachtig stedenbouwkundig ensemble vormen; een herkenningspunt dichtbij de Zwolse binnenstad.

revitalisatie

De revitalisatie omhelst zowel het in- als exterieur. De bestaande woningen krijgen een nieuwe efficiënte indeling. Aan de voorzijde vervangen we de kozijnen voor energiezuinige exemplaren. De vensters bieden een maximaal blikveld op het tegenoverliggende park. Achter de woonblokken komt een collectieve groene binnentuin. Een natuurlijke plek voor ontmoeting en een praatje. De woningen op de begane grond liggen direct aan deze tuin. Voor een optimale buitenbeleving van de appartementen op de verdiepingen vergroten we de balkons aan de achterzijde. 

aantrekkelijke blikvangers

Vanuit circulair oogpunt zijn we terughoudend met de toevoeging van nieuwe materialen. We gaan de karakteristieke gevel met de kenmerkende metselwerk vierkanten reinigen en waar nodig herstellen en opnieuw voegen. Ook de bestaande balustrades worden gerestaureerd. De huidige plint is erg gesloten door het metselwerk en de garageboxen. Wij geven de drie woonblokken nieuwe transparante en lichte entrees die zorgen voor een betere verbinding met de straat. De felle kleuren van het huidige schilderwerk brengen we terug naar een neutrale kleurstelling passend bij het verfijnde karakter van het metselwerk en de gevelbekleding van de vernieuwde plint. Hiermee transformeren we de woonblokken in aantrekkelijke blikvangers langs de doorgaande route tussen het centrum van Zwolle en de omliggende wijken.

bijna energieneutraal (BENG)

Na de renovatie is niet alleen de woonkwaliteit van de appartementen sterk verbeterd. Dankzij triple glas, dak- en vloerisolatie en een thermische schil achter de gevel zijn de woningen met een A++ energieklasse klaar voor een nieuwe duurzame toekomst. De drie gebouwen worden aardgasvrij en - in afwachting van aansluiting op het Zwolse Warmtenet - voorlopig verwarmd met een collectieve warmtepomp.  

deel dit artikel