menu
Sporten, leren en ontmoeten onder én op één groen en slim dak

Sporten, leren en ontmoeten onder én op één groen en slim dak

13.10.22

Spinoza20first en sporthal is al een paar weken in gebruik en vandaag dan ook officieel geopend in het bijzijn van leerlingen, docenten, gemeente Amsterdam en ontwerp- en bouwpartners. Deze nieuwe dalton onderwijs- en sportvoorziening ligt in het kenniscluster van het Bajeskwartier; een bruisende ontwikkeling op en rondom het terrein van de vroegere Bijlmerbajes. Bajeskwartier wil de meest duurzame stadswijk van Nederland zijn. Deze hoge ambitie vertaalden we in een zeer energiezuinig, gezond en klimaatadatief gebouw waarin onder andere de houten sportvloer van de Apollohal een tweede leven kreeg.

verbindend open leerlandschap

De daltonwaarden spelen een belangrijke rol in het onderwijs van Spinoza20first en hebben we ruimtelijk vormgegeven in een speels en open leerlandschap met een diversiteit aan les- en werkplekken om zelfstandig of samen te leren en te ontdekken. Hierbinnen hebben de diverse onderwijsdomeinen en stamgroepen hun eigen plek en blijven door de terrasvormige opzet en interne doorzichten onderling verbonden.  

voorziening voor de buurt

De leerlingen zijn niet alleen heel blij met hun nieuwe school, maar ook met de aangrenzende sportvoorziening. “Nu hoeven we niet meer een kwartier te fietsen naar gym”. Buiten schooltijd is de sporthal beschikbaar voor (sportverenigingen uit) de buurt. Spinoza20first krijgt in de toekomst nog meer een buurtfunctie als het jongerencentrum in gebruik genomen is (na oplevering van de woningbouwprojecten in het Bajeskwartier).

schoolplein op het dak

Omdat we met deze 3-in-1 opgave optimaal gebruik hebben gemaakt van de beschikbare kavel, hebben we het dak benut als extra verblijfsruimte waar de leerlingen elkaar in de pauze of tussenuur ontmoeten. Het klimaatadaptieve dak is deels vormgegeven als schoolplein en deels als daktuin met intensief groen. Het schaduwdak van pv-panelen loopt gedeeltelijk boven het schoolplein door en beschermt de scholieren als een energieleverende luifel tegen de zon. De combinatie schaduw- en natuurdak beperkt de  opwarming van het gebouw en het koelende effect heeft ook een positieve invloed op de hittestress in de buurt. Een slim dak dus voor mens, gebouw en omgeving.

deel dit artikel