menu
Foto van Afvalcentrale in Hamburg
duurzaamheid

Afvalcentrale

Hamburg

afvalcentrale wordt circulaire belevingswereld

De afvalcentrale in Hamburg wordt een Centrum voor Energie en Grondstoffen. BDG Architecten is door Stadtreinigung Hamburg AöR uitgenodigd om een duurzaam uitbreidingsconcept te ontwerpen, met een gevel die het toonbeeld wordt voor energietransitie. Want binnen de afvalcentrale wordt steeds minder verbrand en steeds meer hergebruikt. En dat mag gezien worden. BDG Architecten heeft een concept bedacht dat niet alleen de duurzame processen zichtbaar maakt, maar ook interactie met de Hamburgers stimuleert en educatieve mogelijkheden biedt.

transparante kasgevel maakt recycleprocessen zichtbaar

Een dichte gevel zou de diverse onderdelen van de centrale verbergen. Dat vinden wij een gemiste kans. Wij willen juist de verschillende processen zichtbaar maken, zodat bezoekers en passanten zich bewust worden van de recycleprocessen. Daarom hebben wij gekozen voor een transparante kasgevel en een multifunctioneel dak dat alle bedrijfsonderdelen visueel en functioneel verbindt.

Het afvalcentrum is gepositioneerd op de grens tussen natuur en industrie. En dat is terug te zien in het gebouw. Het vele glas in de gevel verwijst naar het industriële karakter van de omgeving. En de groene gevelvlakken met klimplanten slaan terug op de natuur. De diversiteit aan gevelplanten geven het hele jaar door een gevarieerd beeld en maken het onderscheid zichtbaar tussen de verschillende gebouwdelen.

zonnecollectoren beschikbaar voor Hamburgers 

We vinden we het belangrijk dat de Hamburgers betrokken zijn, eigenaarschap ervaren en trots zijn op deze centrale. Daarom kunnen binnenstadbewoners die geen zonnecollectoren op hun dak hebben, omdat ze bijvoorbeeld in een appartement wonen, gebruik maken van de pv-panelen op het dak van de afvalcentrale. Op deze manier kunnen ze alsnog op een duurzame wijze gebruikmaken van het energienetwerk.

Om de werkprocessen niet te verstoren en de veiligheid van bezoekers te waarborgen, hebben we het bezoekerscentrum boven op het dak bedacht. Het bezoekerscentrum heeft twee functies: het biedt ruimte voor scholieren en andere bezoekers om zich te verdiepen in het recyclingproces. En het is een prachtig uitzichtpunt op de stad.

Het bezoekersdeel zelf is ontworpen in de vorm van de Möbiusband, het symbool van de kringloop. Een gondelbaan brengt de bezoekers langs alle afvalrecyclingsprocessen omhoog, volgens dezelfde route als de kringloop. Wanneer ze in het bezoekerscentrum zijn aangekomen, kunnen ze nog meer leren over klimaatbewustwording. En uiteindelijk met een kopje warme chocolademelk of een verkoelende cocktail over de stad kijken.