menu
Foto van Christelijk College Groevenbeek in Ermelo

Christelijk College Groevenbeek

Ermelo

Het Christelijk College Groevenbeek in Ermelo was toe aan uitbreiding en renovatie. Samen met de gebruikers creëerden we letterlijk en figuurlijk ruimte voor eigentijds onderwijs. Zowel de sector havo/vwo als de sector vmbo is uitgebreid met extra plek voor onderwijs- en ontmoeting. Ook ontwierpen we een nieuwe vrijstaande sportzaal met een uitnodigend en landschappelijk beweegplein. De natuurlijke uitstraling van het beweegplein sluit als vanzelfsprekend aan op de vernieuwde school 

diversiteit aan leerlandschappen

Vanuit onze motivatie om leeromgevingen te creëren die leerlingen en leraren inspireren het beste uit zichzelf te halen, maken wij voor elke onderwijsvisie een maatpak. In het ontwerp voor de uitbreiding sloten we aan op de kernwaarden van het College Groevenbeek: Veelzijdig, Vriendelijk en Vertrouwen. Een nieuwe hoofdentree maakt de identiteit van het open en christelijke onderwijs zichtbaar. De vmbo-afdeling kreeg eveneens een vernieuwd entree met stoere uitstraling. Bovenop de aula van de sector vmbo realiseerden we een deel van de uitbreiding. De nieuwe onderwijsruimtes zijn een verbeelding van de onderwijsvisie van de Ermelose middelbare school. Leerlingen krijgen steeds meer mogelijkheden voor eigen keuzes en onderwijs op maat. Dit vraagt om gedifferentieerde plekken waar leerlingen zelfstandig of in groepjes kunnen werken, waar docenten aan kleine groepjes instructie geven en leerlingen onderwijsprojecten aan elkaar presenteren. Het vernieuwde schoolgebouw biedt een diversiteit aan specifieke leerlandschappen voor het ‘het leren van de toekomst’: open en geborgen leer- en studieplekken, experimenteerruimtes en ruimtes voor groepslessen. Sommige lokalen voelen aan als een grote huiskamer met verschillende zithoeken en tafels waaraan de leerlingen alleen of in groepsverband kunnen werken.

gezond en duurzaam

Ook leerlingen groeien van daglicht. Via grote lichtstraten stroomt natuurlijk licht de verschillende vertrekken van de school in. PV-panelen voorzien in de energievraag van de school. De hoge schil heeft een grote isolatiewaarde en het groene schooldak is begroeid met sedum. Het vernieuwde College Groevenbeek is dus ook als het gaat om duurzaamheid en een gezonde leeromgeving klaar voor de toekomst.

beweegplein met eilanden en hoogteverschillen

Bij BDG Architecten geloven we in de kracht van integrale ontwerpen. Naast de school realiseerden we een vrijstaande sportzaal met moderne faciliteiten. De nodige installaties van het sportgebouw hebben we binnen het gebouw opgelost: geen lelijke apparaten op het dak. Dankzij een groot venster geniet ook de sportzaal optimaal van het daglicht en worden de sportactiviteiten zichtbaar gemaakt. Een gevelbrede luifel beschermt tegen de zon en geeft het sportgebouw karakter. De sportzaal sluit aan op het groene landschappelijke beweegplein met verschillende eilanden en hoogteverschillen. Op een verscheidenheid aan plekken kunnen de leerlingen ‘chillen’ of elkaar sportief uitdagen op het voetbal- en basketbalveldje die we integreerden in groene grasheuvels.

opdrachtgever

Christelijk College Groevenbeek 

realisatie

2018 (uitbreiding en verbouw vmbo + havo/vwo)
2019 (nieuwbouw sportvoorziening en beweegplein)