menu
Foto van Kindcentrum Cascade en turnhal in Leidschendam-Voorburg

Kindcentrum Cascade en turnhal

Leidschendam-Voorburg

BDG Architecten heeft een nieuw gebouw ontworpen voor basisschool 'De Dijsselbloem' en kindcentrum 'Eva DAK', met een gymzaal die ook als professionele turnfaciliteit dient. Kortom: het is een gebouw voor de hele wijk. De transparante entree op de hoek van de Scheltuslaan verwelkomt de voorbijganger en laat zien wat er binnen in de aula gebeurt.

boekenbordes

Het ontwerp is gebaseerd op het stimuleren van ontmoetingen binnen een comfortabele, spannende en vooral lichte omgeving. Diverse ruimtes kunnen onderling worden geschakeld, waardoor verschillende vormen van (dubbel)gebruik mogelijk zijn. Doordat de school maar uit twee lagen bestaat, zijn de lijnen kort en is de beschikbare ruimte efficiënt ingezet. De grote vide met tribunetrap kenmerkt zich door een grote hoeveelheid licht van bovenaf. Daarnaast hebben we halverwege de trap een boekenbordes geïntroduceerd, waardoor extra ruimte is ontstaan voor de kinderen om te ontspannen of boeken te lezen.

De kinderen maken ook gebruik van de naastgelegen gymzaal. Deze wordt in de avond- en weekenduren geschakeld met de professionele turnzaal, waardoor de turnverenigingen van Voorburg eindelijk hun benodigde ruimte krijgen en de sport in de wijk in de breedte wordt gestimuleerd. De interne en externe logistiek van het gebouw is zorgvuldig en slim vormgegeven om een rustige school te creëren.  De hoofdentree wordt gebruikt door zowel de school, als de verschillende sportverenigingen. Daarnaast heeft de school een tweetal nevenentrees, waardoor de grote stroom leerlingen via een eigen weg hun plek in het gebouw kunnen vinden. 

eenvoudig en speels

Het gebouw kenmerkt zich door een transparante en natuurlijke uitstraling en voegt zich op een vanzelfsprekende manier in de bestaande wijk. Door een eenvoudige en licht speelse opzet van de gevels is het gebouw duidelijk leesbaar als school- en sportgebouw. De levendigheid van het programma wordt zichtbaar gemaakt door de ‘kijkvensters’ bij de lokalen en de ramen op hoogte van de sporttribune. Deze laatste zorgen ook voor een prettige indirecte lichtinval in de gym- en turnzaal (noordzijde), zonder van buitenaf inkijk te geven op de sportvloer. 

In de brede school hebben we verschillende maatregelen toegepast voor een laag energieverbruik, zoals pv-panelen, warmteterugwinning en een slim CO2-gestuurd klimaatsysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van een gangwandverdringing. Ook zijn in de nieuwbouw voorzieningen in de spouw gemaakt, zodat de vleermuizen die in het oude gebouw huisden ook hier een nieuw thuis vinden.

Zie ook ons 3D filmpje om het volledige ontwerp te bekijken. 

opdrachtgever

Gemeente Leidschendam-Voorburg, Lucas Onderwijs, DAK kindercentra

realisatie

2018