menu
Foto van Fridtjof Nansenschool in Rotterdam

Fridtjof Nansenschool

Rotterdam

Op de locatie van de oude school midden in de rustige groene woonwijk Ommoord ontwierp BDG Architecten de vervangende nieuwbouw voor de Fridtjof Nansenschool. Hiervoor golden drie belangrijke uitgangspunten: de relatie met buiten, duurzaamheid en ontmoeten. In het bruisende centrale hart komen deze thema’s samen. Het hart heeft een visuele oriëntatie naar het groene plein en op en om de brede houten tribunetrap wordt gewerkt, gespeeld en gevierd. Het glazen dak boven de trap brengt veel natuurlijk licht diep de school in. De in het glas geïntegreerde pv-panelen filteren het zonlicht en hebben ook een educatieve functie: ze maken zichtbaar dat de school energiepositief is!

volop plek voor onderzoekend leren

Onderzoekend leren en oriëntatie op de wereld om de school heen hebben een belangrijke plaats binnen het Jenaplanonderwijs van de Fridtjof Nansenschool. Het is dan ook geen toeval dat de school is vernoemd naar de Noorse wetenschapper en ontdekkingsreiziger. Niet alleen het gedachtengoed van Fridtjof Nansen komt ruimtelijk terug in de nieuwbouw. Je komt hemzelf én zijn schip de Fram ook op verschillende plekken binnen en buiten tegen. De illustraties versterken de identiteit van de school en ondersteunen bij de oriëntatie in het gebouw. Het ontwerp van de gevelpanelen en de gebouwcommunicatie is van Readme.


landschap integraal onderdeel van de nieuwbouw

De Fridtjof Nansenschool heeft verschillende werkvormen en een breed aanbod aan (naschoolse) activiteiten. Dit vraagt om flexibele ruimten die zich makkelijk aanpassen. De leerpleinen en stamgroepen liggen rondom het centrale hart. Alle lesruimten hebben een deur naar het groen-blauwe schoolplein waarmee de buitenruimte eenvoudig een verlengstuk van het klaslokaal wordt. Met een zachte natuurlijke gevel aan de zuidelijke parkzijde klimt het groen over de school heen en wordt het landschap integraal onderdeel van de nieuwbouw. Zo ontstaan vanzelfsprekende buitenspeelplekken waar de kinderen op speelse wijze kunnen ontwikkelen en ontdekken. Met zelf opgepompt regenwater kunnen de leerlingen de moestuinen besproeien. Dat water wordt opgevangen in het talud met speelse elementen en een buitenpodium dat de verdieping van de school organisch verbindt met het schoolplein. Het plein met speelbos, ontdekkingstuin en een centrale plek voor de techniekhut sluit aan op de bestaande groenstrook naast de school.

waardering

De Fridtjof Nansenschool is bekroond met de publieksprijs van de Rotterdam Architectuurprijs 2023.

nationale buitenlesdag

Regelmatig verruilen de leerlingen hun klaslokaal voor het groene schoolplein. Bijvoorbeeld om te rekenen. In het jeugdjournaal vertellen ze waarom buitenles zo goed voor hen werkt.

opdrachtgever

stichting BOOR

realisatie

2022Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk

De school spreekt mij enorm aan heel ruimtelijk en heel veel licht. De lokalen stralen juist geborgenheid uit. Ik heb meer dan 40 jaar in het onderwijs gewerkt, maar dit heb ik nog nooit gezien. Kortom een prachtig gebouw! 


Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk

Ik zit zelf op deze school. Je kan in het speelbos spelen met water, takken en modder. En op het dak heb je een mooi uitzicht!

leerling Fridtjof Nansenschool

Copyright: Frank Hanswijk