menu
Foto van Gemeentewerf  in Zeist

Gemeentewerf

Zeist

Ter vervanging van de verouderde gemeentewerf ontwierp BDG Architecten nieuwe duurzame en doelmatige huisvesting voor team Service en Onderhoud van gemeente Zeist. Een comfortabele thuisbasis voor de binnen- en buitendienst met uitnodigende plekken om te werken en samen te komen. Maar ook een plek waar een veilige en optimale logistiek gewaarborgd is. Met voldoende werkplaatsen, opslagplek en stalling. De nieuwe locatie ligt tussen de brandweerkazerne en een woonwijk. Door het gebouw als zeer compact volume tegen de zuidgrens van de kavel te plaatsen, hebben we brede rijbanen weten te creëren met ruimte voor grotere draaicirkels van voertuigen.

gevel van hergebruikte lokale betontegels 

De duurzame ambitie van Gemeente Zeist maken we duidelijk zichtbaar in de werf. Met de toepassing van de principes van circulair bouwen (reduce, re-use en recycle) zetten we in op waardebehoud van materialen en grondstoffen: gebruiken in plaats van verbruiken. We kozen bijvoorbeeld voor een volledig droogbouwsysteem voor constructie, gevel en afbouw. Een houten constructie is niet alleen in staat om grote hoeveelheden CO2 op te slaan, het heeft ook gezondheidsvoordelen voor de gebruikers. De robuuste plint wordt bekleed met betontegels afkomstig uit de eigen gemeente. In het kader van het NK Tegelwippen vervingen Zeistenaren ruim 9.000 stoeptegels voor groen. Ook de tegels van een lokaal schoolplein zijn geoogst. In totaal worden er ruim 16.000 tegels, halfsteens met de breukzijde aan de buitenzijde, alternerend in de plint gemetseld. Daar bovenop krijgt het werfgebouw een gevel van hergebruikt hout.

logische scheiding tussen vuile en schone ruimtes

De gevelindeling maakt op subtiele wijze het achterliggende programma zichtbaar: de ‘vuile ruimten’ liggen op de begane grond achter de stoere betonnen plint en de ‘schone ruimten’ liggen op de verdieping achter de houten gevelbekleding. Met kantoorruimte voor de buitendienst en de 24-uurs storingsdienst, aanlandplekken voor andere medewerkers van de gemeente zoals BOA’s en de kantine als dé plek waar je elkaar ontmoet. Deze ligt centraal op de verdieping met zicht op de werkplaats. Met het aangrenzende dakterras als beschutte ‘groene kamer’ vergroten we de ruimte voor samenwerking en ontmoeting. De begroeide pergola filtert het zonlicht en maakt van de kantine en aangrenzende multifunctionele ruimte een zeer prettige verblijfsplek.

gesloten energiekringloop

De werf heeft een gesloten energiekringloop;  het gebouw levert meer energie dan het zelf nodig heeft. De werf levert energie aan het energienet en bij congestie op het net wordt de opgewekte energie in batterijen opgeslagen. De overcapaciteit kan bijvoorbeeld worden ingezet om het elektrische wagenpark op te laden.

opdrachtgever

gemeente Zeist

status

in ontwerp