menu
Foto van Hogeschool Windesheim in Almere

Hogeschool Windesheim

Almere

In de twaalf jaar dat Hogeschool Windesheim een locatie in Almere heeft, is het aantal studenten fors gegroeid. En daarmee ook de behoefte aan nieuwe, passende huisvesting. Wij ontwierpen een multifunctioneel en duurzaam gebouw dat als katalysator aanzet tot ontmoeting, samenwerking en verbinding. Niet alleen tussen studenten, maar ook met lokale ondernemers én met de stad. Samen met docenten en studenten van domein Flevoland werken we ons ontwerp uit in een inclusieve en comfortabele ontwikkelomgeving.

knipoog naar polderlandschap

Het onderwijsgebouw van ruim 20.000 m2 komt, als onderdeel van een nieuwe studentencampus, op een prachtige locatie aan de Esplanade in het stadshart van Almere. De hedendaagse huisvesting weerspiegelt de innovatieve ambities van het onderwijs; het zit vol ruimten voor ontmoeting en straalt dit ook uit met studielandschappen aan de gevel, groene dakterrassen met uitzicht over het Weerwater en een levendige plint aan de Esplanade. Boven de transparante plint geven we de gevel een eigenzinnig patroon; een knipoog naar het verkavelde Flevolandse polderlandschap dat zich kenmerkt door een groene schakering en heldere structuur.

gebouw ademt letterlijk duurzaamheid

De hoge duurzaamheidsambities vertalen we naar een circulair en klimaatbestendig gebouw. Door de houten constructie ademt de nieuwe hogeschool letterlijk en figuurlijk een gezonde basis. Hout verlaagt stress en verhoogt de leerprestaties. Ook heeft het aantoonbare positieve effecten op de vochtregulering en het binnenklimaat. En last but not least is hout als sfeermaker een solide uitgangspunt voor een aantrekkelijke en inspirerende leeromgeving. Door het losmaakbare en flexibel ontwerpen van de constructie is het gebouw adaptief naar de toekomst. Vergroening in het gebouw en op de dakterrassen zorgen voor gezonde lucht en verkleinen de afstand naar de natuur. Om het welzijn van studenten en docenten verder te waarborgen benutten we de thema’s uit de WELL methodiek als kapstok voor het ontwerp.

klimatologisch slim

Windesheim Almere wordt zeer energiezuinig. Door de nieuwbouw klimatologisch slim vorm te geven, hoeven installaties nog maar weinig te corrigeren. Dit bereiken we onder andere door een logische zonoriëntatie, passieve bouwkundige oplossingen als groene daken, hoge isolatie waarden en overstekken. Door het atrium als een grote zonneschoorsteen te ontwerpen voert deze door natuurlijke trek de warmere lucht af. Daarnaast onderzoeken we de kansen om gebruik te maken van een thermisch energiesysteem op het Weerwater. Zo werken we op alle fronten aan een integraal duurzame, en gezonde voorziening voor ontmoeting, studie en innovatie.

opdrachtgever

Windesheim

ontwerppartners

Alba Concepts (duurzaamheid)
Aveco de Bondt (constructies)
DWA (installaties)
Nelissen (bouwfysica)

realisatie

in ontwerp