menu
Foto van Huisvesting Philadelphia in Hoogeveen

Huisvesting Philadelphia

Hoogeveen

Aan de Alteveerstraat in Hoogeveen realiseert woningcorporatie Domesta een nieuw wooncomplex voor volwassenen met een verstandelijke beperking waar Philadelphia de begeleiding gaat bieden. Door de hoge betrokkenheid van alle gebruikers bij het ontwerp creëren we een gebouw dat, zowel de bewoners als de mensen die hen ondersteunen, past als een warme jas.

zelfstandige zorgwoningen

De 36 zelfstandige zorgwoningen zijn voor de bewoners niet alleen een eigen huis met alle gebruiksgemak en voorzieningen er op en er aan. We ontwierpen nadrukkelijk een eigen thuis. Met een eigen voordeur, een eigen huisnummer en een eigen brievenbus. Het woongebouw is een overgangszone tussen de buitenwereld en dit thuis. De gangen en algemene ruimten voelen daarom welkom, warm, vertrouwd en veilig aan. De entrees zijn letterlijk laagdrempelig en uitnodigend voor de bewoners, maar ook voor de mensen die voor hen belangrijk zijn zoals familie, mantelzorgers en vrijwilligers.

toekomstbestendig en duurzaam

Het woongebouw is toekomstbestendig door de multifunctionele eigenschappen van de algemene ruimten, maar ook door duurzame toepassingen. Het gebouw is volledig gasloos. Een slimme CO2-warmtepomp voorziet in warm water. PV-panelen leveren de benodigde energie voor verlichting en de individueel regelbare infrarood plafondverwarming geeft een aangename binnentemperatuur. Op de begane grond is de gemeenschappelijke woonkamer te verbinden aan de ruimten voor dagbesteding. De woonkamer sluit aan op het overdekte buitenterras in de afgesloten belevingstuin.

eerbetoon aan lokale geschiedenis

Een daklicht en grote ramen zorgen voor veel daglicht in zowel de algemene ruimten als de woningen. Het bijzondere metselwerk met veel diepte houdt het felle zonlicht tegen. Terugliggende vlakken met contrasterend metselwerk kenmerken de gevel ter hoogte van de gemeenschappelijke ruimten. Bijzonder detail: de bewoners kiezen zelf de print die de glazen balustrade van hun Franse balkon siert. De vier keuzepatronen verbeelden de geschiedenis van Hoogeveen en omgeving en verwijzen onder meer naar het wapen van de plaats en de turfstekers. Ook aan de vleermuizen uit de buurt hebben we gedacht: in geïntegreerde nestelkastjes vinden zij in het nieuwe woongebouw eveneens een thuis.

opdrachtgever

Domesta

realisatie

2021