menu
Foto van 2College Jozefmavo in Tilburg

2College Jozefmavo

Tilburg

prikkelende Jozefmavo

De Jozefmavo in Tilburg wilde een sprekende school die uitdaagt en prikkelt. Een mooi en warm schoolgebouw waar leerlingen en personeel iedere dag graag naartoe gaan. BDG Architecten heeft een ontwerp gemaakt dat ruimte biedt voor vier onderwijsclusters: de alfa, beta, gamma en ypsilon stromingen. Daarnaast heeft de Jozefmavo behoefte aan plekken waar leerlingen klassikaal, in groepjes en individueel kunnen leren. De school wil uitblinken in haar kleinschaligheid, dus het gebouw mag een sterke eigen identiteit en tegelijkertijd huiselijkheid uitstralen.

Het nieuwe gebouw bestaat uit drie verdiepingen. De ingang komt uit op de middelste verdieping, waar de aula en de docentenzone zijn gepositioneerd. Het centrale hart van het gebouw. Hier kunnen leerlingen en leerkrachten elkaar ontmoeten. Op de bovenste en onderste verdieping zijn de vier onderwijsclusters gehuisvest, waarbij de lokalen uitkijken op het leerplein. Een grote centrale trap legt visueel en ruimtelijk verbinding tussen de aula en de vier leerpleinen.

een gebouw dat letterlijk en figuurlijk stevig staat

Om recht te doen aan de identiteit van de Jozefmavo hebben we een klassiek en robuust gebouw ontworpen dat letterlijk en figuurlijk stevig staat. Het is rijk gedetailleerd: er zit reliëf en diepte in het metselwerk en de ramen zijn volgens een duidelijk ritme geplaatst. De verbindende tussenverdieping heeft grote ramen, zodat er contact blijft met de straat. Van buitenaf kunnen voorbijgangers zien dat er onderwijs wordt gegeven.

Overzicht en transparantie zijn in het onderwijs belangrijk. De lokalen hebben een glazen schuifdeur, zodat docenten vanuit de klas zicht hebben op wat er gebeurt op het leerplein. Wanneer een docent de leerlingen zelfstandig wil laten werken, kan de glazen schuifpui open. Zo dient het leerplein als verlengstuk van het leslokaal. Op deze manier kunnen docenten met de ruimte(s) spelen.

energiezuinige school

Tijdens het ontwerp- en bouwproces hebben we onderzocht hoe we de school zo energiezuinig mogelijk konden maken. Het gebouw wordt met stadsverwarming verwarmd. De school maakt gebruik van een warmte-koudeopslag (WKO), gedeeld met de naastgelegen school. En de pv-panelen op het dakoppervlak zorgen ervoor dat een groot deel van de benodigde energie duurzaam wordt opgewekt. De combinatie van deze factoren maakt dat de Jozefmavo een A++++ energielabel heeft gekregen.

Zie ook ons 3D-filmpje om het volledige ontwerp te bekijken.

opdrachtgever

Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs

realisatie

2017