Kantoor DuretTrip Notarissen
Zwolle
DuretTrip Notarissen was er aan toe om van een statig, witgepleisterd pand uit 1900 naar een nieuw, fris en modern kantoorgebouw te verhuizen. BDG Architecten heeft een ontwerp voor ze gemaakt met ruime, lichte, comfortabele en toegankelijke ruimtes. De nieuwbouw bevindt zich op de begane grond van een appartementencomplex met 10 verdiepingen. We hebben de oorspronkelijke betonnen kolommen behouden, wat het kantoor karakter en een stoer aanzien geeft. De glazen wanden zorgen ervoor dat je het ritme van de kolommen door het hele pand kunt zien. Dat maakt dit nieuwe kantoor authentiek. Daarnaast is het fabriceren van nieuw beton een grote belasting voor het milieu. Doordat we de kolommen hebben laten staan, konden we de milieubelasting van de verbouwing verlagen.
open indeling
De indeling van het kantoor is helder. Aan de voorkant bevinden zich de ontvangstruimtes: receptie, wachtkamer, informele ontvangstkamer en 3 spreekkamers. In het midden deelt een utiliteitsblok – met koffievoorziening, toiletten, garderobe en keukenblok – het pand in tweeën. De achterkant bestaat uit één grote ruimte met diverse werkplekken voor de notarissen en hun medewerkers. Hier zorgt het utiliteitsblok voor een natuurlijke scheiding tussen de verschillende werkplekken, zodat er rustig gewerkt kan worden in de open ruimte. Notaris Jelger de Kroon: “We waren geneigd vast te houden aan eigen werkkamers. Achteraf blijkt dat je minder ruimte nodig hebt, dan je denkt. Sterker, het is leuk om in meer openheid te werken, want dat vergemakkelijkt de communicatie. “
privacy in een transpante omgeving
De vraag is: hoe waarborg je de privacy in zo’n transparant kantoor met glazen wanden? Daar hebben we goed over nagedacht. De glaswanden zijn van de hoogst geluidsisolerende kwaliteit. Dit voorkomt dat wat er in de spreekkamers wordt gezegd door iemand daarbuiten kan worden verstaan. Inkijk van de ene kamer naar de andere wordt verhinderd dankzij glasfolies op de glazen binnenmuren. Hierin zijn flarden van regels uit het gedicht ‘Liefdesverklaring’ van Jan Greshoff uitgestanst, waarin de schrijver de spot drijft met onder andere de notaris.
circulair interieur
De duurzaamheid van het kantoor zit ‘m niet alleen in het behoud van de kolommen, maar vooral ook in het circulair gebruik van materialen. De receptiebalie en de tafels in de spreekkamers zijn gemaakt van essen uit Zwolle die gekapt moesten worden vanwege de essentaksterfte. En de stoelen zijn gemaakt van petflessen. De lichtgroene tapijten op de vloer zijn gefabriceerd van afgedankte visnetten en ander plastic afval. Het hergebruik van materialen levert in dit kantoorpand een win-win situatie op. Afval krijgt een nieuwe functie, wat vriendelijk is voor het milieu. Het circulaire interieur is gemaakt door bedrijven uit de omgeving, wat de regionale economie stimuleert en transport (en daarmee CO2-uitstoot) bespaart. En het sluit aan op het imago van DuretTrip: het duurzame interieur weerspiegelt de maatschappelijke betrokkenheid van het notariskantoor.
Dit project is gerealiseerd in samenwerking met social-enterprise ondernemer Binthout en De Vorm interieurontwerpers. In dit artikel leest u hoe de notarissen het gebruik van hun nieuwe kantoor ervaren: Notariskantoor DuretTrip in Notariaat Magazine.pdf