menu
Foto van Woongebouwen Kerckebosch in Zeist

Woongebouwen Kerckebosch

Zeist

Kerckebosch ligt in het oostelijk deel van Zeist naast de wijk De Hoge Dennen en grenst aan de Utrechtse Heuvelrug. Kerckebosch is een wijk in transitie, waarbij de oorspronkelijke flats die in het bos lagen worden vervangen door een nieuwe levensloopgeschikte woonwijk. Dankzij de scheggenstructuur van de nieuwe wijk ontstaan zes karakteristieke woonbuurtjes, van elkaar gescheiden door bos, hei en park.

herkenbaarheid en identiteit

BDG Architecten ontwierp in opdracht van Seyster Veste en Era Contour een drietal woongebouwen; twee met sociale huurappartementen en één met koopappartementen. De karakteristieke gebouwen bevinden zich aan het begin van de scheggen, langs de meanderende boslaan die de buurtjes met elkaar verbindt. De gebouwen vervullen daarmee een belangrijke rol als het gaat om de herkenbaarheid en identiteit van de verschillende scheggen. Tegelijkertijd hebben de gebouwen onderling een sterke verwantschap, waardoor ze ook de samenhang tussen de scheggen verbeelden. 

bestaande bosstructuur handhaven

De woongebouwen zijn zodanig opgezet dat er rondom levendige gevels zijn met uitzicht op de omgeving. De compacte opzet zorgt ervoor dat de "footprint" van de gebouwen zo beperkt mogelijk blijft en de bestaande bosstructuur zo weinig mogelijk wordt verstoord. Parkeerplaatsen en bergingen zijn onder de gebouwen geplaatst, in een plint geïntegreerd in het glooiende maaiveld. Door de toepassing van natuurlijke tinten en duurzame materialen voegen de gebouwen zich op een respectvolle manier in de bosomgeving.

opdrachtgever

Seyster Veste (nu Wongroep Zeist) en Era Contour

realisatie

opgeleverd in 2014