menu
Foto van Kunstpaviljoen M. in Almere

Kunstpaviljoen M.

Almere

Op het water, in het hart van Floriade Expo 2022, ligt kunstpaviljoen M. Een tijdelijke museale voorziening voor grootschalige multimediale- en landschapskunst. Na afloop van de Floriade, in oktober 2022, wordt het terrein van de wereldtentoonstelling ontwikkeld tot de innovatieve, duurzame woonwijk Hortus, met het kunstpaviljoen als belangrijke trekpleister.

samensmelting van architectuur, kunst en natuur

Voor deze opgave nodigden gemeente Almere en provincie Flevoland vijf aanstormende architectenbureaus uit om een schetsontwerp te maken voor een experimenteel kunstzinnig expositiepaviljoen op het water.  BDG Architecten was als onderdeel van het technisch ontwerpteam betrokken bij de beoordeling van de ingediende plannen. Het plan van Studio Ossidiana kwam hierbij als winnaar uit de bus. Het ontwerp, waarvoor de architecten zich lieten inspireren door de Flevolandse bodem, is opgebouwd uit drie cirkelvormige delen die in het water lijken te drijven. Het vertelt het verhaal van Flevoland en Almere, van de overgang van zee naar land. Het laat architectuur, kunst en natuur samensmelten en biedt bezoekers zowel binnen als buiten een prikkelende belevenis.

bouwkundige uitwerking naar realiseerbaar gebouw

Als multidisciplinair architectenbureau spreekt BDG zowel de taal van de ontwerper als die van de bouwer. Daarom konden we in co-creatieve samenwerking met de ontwerpers, adviseurs, aannemers en opdrachtgevers het oorspronkelijke idee uitwerken in een hoogwaardig en binnen de afgesproken planning realiseerbaar bouwkundig ontwerp.

Het paviljoen zal minstens vijf jaar functioneren als dependance en proeftuin voor een permanent kunstmuseum dat in het komende decennium in Almere wordt gebouwd.

opdrachtgever

gemeente Almere en provincie Flevoland

realisatie

2022

beeld: Studio Ossidiana

Studio Ossidiana
Studio Ossidiana
Studio Ossidiana