MKC de Schatkaart
Amsterdam
Aan het hoofdplein van Centrumeiland (IJburg), een jonge wijk die zich architectonisch onderscheidt door een hoge mate van zelfbouw, ontwierpen we Montessori Kindcentrum De Schatkaart. De krappe kavel die ruim een meter hoogteverschil kent, hebben we optimaal benut met een splitlevel ontwerp van vier verdiepingen. Hierdoor ontstaat een rijke speel-leeromgeving die als ruimtelijke vertaling van de uitgangspunten van De Schatkaart maximaal plek biedt aan onderwijs, ontmoeten en bewegen én naadloos aansluit bij het groepsoverstijgend werken van het Montessorionderwijs. Ook voelt het kindcentrum door de half verspringende verdiepingen kleinschalig aan.
traplandschap met sterk centraal hart
Vides en een traplandschap geven MKC De Schatkaart een sterk centraal hart. Met grote interne verbinding tussen de verdiepingen en leerdomeinen faciliteren we een vloeiende overgang van opvang naar onderwijs. Een atrium verspreidt het daglicht door het relatief diepe bouwblok. Passend bij het groepsoverstijgend lesgeven zijn de duolokalen op de hoeken met transparante schuifwanden makkelijk te schakelen. Loggia’s zorgen ook op de verdiepingen voor een prettige en directie relatie met buiten. De hoge sportzaal op de bovenste laag is via trappenhuizen aan weerszijden van het kindcentrum bereikbaar. Zo is het kindcentrum echt een voorziening voor de nieuwe wijk.
klimaatbestendig rustpunt tussen zelfbouwkavels
We hebben het kindcentrum getrapt opgebouwd richting het bomencarré van het hoofdplein. Het gebouw heeft een stadse voorgevel met een metselwerk frame en een invulling van materialen met een warme uitstraling. De splitlevel opzet is zichtbaar in de verspringende raampartijen en compositie van de zijgevel waarmee het kindcentrum connectie maakt met de verschillende woningtypologieën om haar heen. Met de splitlevel opzet creëerden we ruimte voor een halfverdiepte fietsenkelder en een dakterras waar het onderwijs in de frisse lucht kan worden doorgezet. En dat is fijn in een stad waar (buiten)ruimte schaars is. Bovendien voegt het als vijfde gevel waarde toe aan de omgeving. De installaties hebben we uit het zicht voor de buurt inpandig opgelost. Het Braziliaans metselwerk waarachter de technische systemen zich bevinden waarborgt de ventilatie en geeft karakter aan het gebouw. Het kindcentrum is rainproof: het overschot aan regenwater wordt via schachten afgevoerd op infiltratiekratten onder het bomencarré. Met ons ontwerp voor De Schatkaart dragen we dus niet alleen bij aan een optimaal welbevinden van de gebruikers, maar ook aan de klimaatbestendige stad.
opdrachtgever
Stichting Samen tussen Amstel en IJ (STAIJ), Humankind & gemeente Amsterdam
realisatie
2023


De krappe kavel met ruim een meter hoogteverschil hebben we optimaal benut met een splitlevel ontwerp van vier verdiepingen. Door dit concept ontstaat maximaal ruimte voor onderwijs, ontmoeten en bewegen.







