menu
Foto van Politiebureau Drechtsteden-Buiten (RBT)  in Papendrecht

Politiebureau Drechtsteden-Buiten (RBT)

Papendrecht

Op een mooie zichtlocatie naast natuurgebied Noordhoekse Wiel, ontwierpen wij voor politie Drechtsteden-Buiten een nieuw onderkomen voor hun Robuust Basisteam (RBT). Het unieke karakter van deze plek in Papendrecht vraagt om een uniek gebouw dat als vanzelfsprekend past in de omgeving en tegelijkertijd goed zichtbaar en herkenbaar is als politiebureau. Een flexibel gebouw waar de politie van overmorgen haar werkzaamheden zo doeltreffend mogelijk kan uitvoeren en waar ruimte is voor technologische ontwikkeling.

het gebouw kijkt ‘waakzaam’ over zijn omgeving heen

Het politiebureau heeft een vriendelijke en robuuste uitstraling. Het metselwerk van de begane grond volgt met een natuurlijke tint en reliëf de contouren van het landschap. Aan de kant van de bezoekersentree is de plint open en uitnodigend. Als een uitkijkpost biedt de transparante en organisch vormgegeven verdieping maximaal uitzicht over de omgeving. De uitstraling van het gebouw ondersteunt het motto van de politie: ‘waakzaam en dienstbaar’. Ook het omliggende terrein van het nieuwe politiebureau namen we mee in ons ontwerp en vormt een integrale verbinding met het naastgelegen park. 

balans tussen open en gesloten

Het interieurontwerp op basis van Activiteit Gericht Werken (AGW) sluit aan op het Huisvestingsconcept van de politie en ondersteunt de werkprocessen. In de plattegrond van een politiebureau zijn overzicht en veiligheid essentieel. We zochten daarom naar een goede balans tussen omsloten (werk)plekken en flexibele en open ruimtes. In het levendige hart op de begane grond is er optimaal plek voor ontmoeten en overleg. Een grote vide zorgt hier voor veel licht en verbinding met de verdieping. Wie rustig en geconcentreerd wil werken, trekt zich terug op één van plekken aan de gevel met uitzicht over het natuurgebied. 

energieneutraal en onderhoudsarm

Net als alle nieuwe politiebureaus heeft dit gebouw een hoge duurzaamheidswaarde. De lamellen van geanodiseerd aluminium op de gevel van de opbouw geven niet alleen een karakteristieke uitstraling, maar werken ook als passieve zonwering en zijn bovendien onderhoudsarm. Een compact ontwerp, maximale isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp en Ledverlichting zorgen voor een energieneutraal gebouw.

Opdrachtgever

Nationale Politie

status

2023