menu
Foto van Revitalisering Brandweerkazerne  in Drachten

Revitalisering Brandweerkazerne

Drachten

De brandweerkazerne aan de Loswal in Drachten is één van de hoofdvestigingen van Veiligheidsregio Fryslân. De kazerne huisvest drie blusploegen met bijbehorend materieel en heeft ook een belangrijke regiofunctie; het biedt onderdak aan regionaal in te zetten voertuigen als de Mobiele Commando Unit (MCU) en Specialisme Technische Hulpverlening (STH). Daarnaast wordt de kazerne gebruikt als regionale opleidingslocatie.

Functioneel en technisch sluit het gebouw uit de jaren 80 niet meer aan op de huisvestingambities van de Veiligheidsregio. BDG Architecten is gevraagd om de kazerne duurzaam te revitaliseren. Met ons ontwerp realiseren we een comfortabele en functionele werk- en ontwikkelomgeving met een herkenbare, robuuste uitstraling passend bij de identiteit van de brandweer. Een gebouw waar de ploegen van post Drachten weer trots op kunnen zijn.


licht en ruimte binnen bestaande structuren

Het vertrekpunt voor de vernieuwing was een analyse van de bestaande structuren. De houten verdiepingsvloer bleek heel geschikt om op strategische plekken open te maken. Met de vides die hierdoor ontstaan en de nieuwe dubbelhoge entree en instructielokalen voegen we verbinding, ruimtelijkheid en licht aan de kazerne toe. De transparante hoofdontsluiting wordt hiermee een duidelijke knoop in de interne logistiek en bevordert de oriëntatie in het gebouw. Hoogwaardige na-isolatie, nieuwe kozijnen, energiezuinige installaties en een dak vol zonnepalen maken het vernieuwde gasloze gebouw nul-op-de-meter (NOM). Met klimplanten laten we de gevel aansluiten op de groene omgeving. Op het terrein wordt bovendien de verkeersveiligheid verbeterd, zodat de brandweer veilig en snel kan blijven uitrukken.

opdrachtgever

Veiligheidsregio Fryslân

status

2024