menu
Foto van Spinoza20first en Sporthal Bajes Kwartier in Amsterdam

Spinoza20first en Sporthal Bajes Kwartier

Amsterdam

Het Bajes Kwartier is in transitie naar Amsterdams meest duurzame en groene buurt voor wonen, werken, leren en recreëren. Binnen het stedenbouwkundige masterplan van OMA ontwierp BDG Architecten de energiezuinige nieuwbouw van het Spinoza20First Daltonlyceum met sporthal en jongerencentrum. Samen met de gebruikers creëren we op de plek van de parkeergarage van de voormalige Bijlmer Bajes een toekomstgericht gebouw met ruimte voor de groeiende onderwijsvisie van de school.

verbinding

Met een compact en efficiënt ontwerp maken we voor deze uitdagende 3-in-1 opgave optimaal gebruik van de beschikbare kavel. Het overkoepelende raster brengt eenheid tussen de school, sporthal en jongerencentrum. Grote gevelopeningen zorgen voor contact en verbinding tussen binnen en buiten. Een vertaling van de filosofie van Spinoza, bij wie verbinding tussen mensen én verbinding van mensen met de wereld om hen heen centraal staat. De functionele sporthal heeft een sterke koppeling met de school, maar kan ook afzonderlijk gebruikt worden. Het jongerencentrum op de begane grond van de sporthal heeft een prominente plek in het gebouw en is flexibel indeelbaar.

terrasvormig landschap

Kenmerkend voor Daltononderwijs is keuzevrijheid voor de leerling, samenwerking en de ontwikkeling van zelfstandigheid. Om deze ambities binnen een veilige sfeer vorm te geven, maken we een schoolgebouw waar de diverse onderwijsdomeinen en stamgroepen hun eigen plek krijgen en door het terrasvormig landschap toch optimaal verbonden zijn. De zichtbare trappen stimuleren beweging. Patio’s en lichtstraten brengen daglicht diep het gebouw in voor een gezond leerklimaat. De transparante gevel zorgt niet alleen voor licht en uitzicht, het biedt ook de mogelijkheid om diverse activiteiten van de school zichtbaar te maken.

minimale klimaatimpact

Het Bajes Kwartier wil de impact van de nieuwbouw op het klimaat tot nul reduceren. Van de oude gevangenis wordt 98% hergebruikt als grondstof voor de nieuwe wijk. Dit sluit goed aan op onze eigen visie op duurzaam en toekomstbestendig bouwen. De biocomposiete geveldelen zijn volledig circulair. Door de toepassing van betongranulaat, een hoogwaardige thermische schil, lage temperatuur vloer-/ luchtverwarming, CO2-gestuurde ventilatie en PV-panelen is het ontwerp voor Spinoza20First bijzonder duurzaam (BENG). De school, sporthal en jongerencentrum worden aangesloten op de warmte-koude-opslag van het Bajes Kwartier.

natuurinclusief bouwen (NIB)

Vanuit de directe omgeving kijken de gebruikers uit op het dak van Spinoza20First. Daarom hebben we het dak behandeld als een vijfde gevel. Het dak is deels vormgegeven als schoolplein en deels als daktuin met intensief groen. De beplanting draagt bij aan de biodiversiteit in het gebied én aan een goede waterhuishouding. De uitkragingen in de gevel zijn ideale plekken voor diverse soorten NIB-toepassingen. Aan de noordoostzijde komen nestkasten voor vogels. Vleermuizen en insecten kunnen hun toevlucht zoeken in gleuven aan de zuidwestzijde. Klimplanten rond de opbouwen van het dak voorzien zowel in voedsel als in nest- en verstopplekken voor de mussen en insecten in de buurt.

opdrachtgever

gemeente Amsterdam

realisatie

in uitvoering

Lees HIER de blog over ons ontwerp op de website van het Bajes Kwartier.

Op de plek van de parkeergarage van de voormalige Bijlmer Bajes verrijst een natuurinclusief en toekomstgericht gebouw met ruimte voor de groeiende onderwijsvisie van Spinoza20first.