menu
Foto van Stadsdeelwerf Amsterdam-Zuid  in Amsterdam
BIM duurzaamheid

Stadsdeelwerf Amsterdam-Zuid 

Amsterdam

energieleverende stadsdeelwerf

Gemeente Amsterdam wil een nieuw en zelfvoorzienend gebouw voor de gemeentewerf van stadsdeel Zuid. Een gebouw dat energie oplevert en water bespaart. De gemeentewerf biedt onderdak aan de afdelingen Afvalinzameling, Handhaving & Veiligheid en Beheer Openbare Ruimte van stadsdeel Zuid. Dat zijn veel verschillende functies voor één krappe locatie.  Beide vraagstukken hebben ons uitgedaagd om tot een intelligent ontwerp te komen dat in alle behoeften voorziet.

pv-dak levert stroom voor elektrische voertuigen

De hoge duurzaamheidambities van de gemeente Amsterdam hebben we vertaald in een energiezuinig en milieuvriendelijk gebouw. Onder meer door de toepassing van slimme installaties, zoals een warm-koud installatie, warmtepomp en warmtewisselaars, is het gebouw heel energiezuinig. Het uit ruim 1100 zonnepanelen bestaande pv-dak levert meer energie dan het gebouw nodig heeft. Daardoor kan het overschot worden gebruikt om de elektrische voertuigen op te laden. Daarnaast voorkomen we, met vooraanstaande technieken, verspilling. Zo wordt oppervlaktewater en hemelwater gebruikt voor het wassen van de voertuigen en het vullen van het sprinklerbassin.

De nieuwe stadsdeelwerf is een compact gebouw geworden dat, mede door een slimme organisatie op een krappe locatie, ruim en prettig aanvoelt. De begane grond dient vooral als stallingsruimte voor groot materieel en heeft een transparante uitstraling die het industriële karakter goed laat zien. 

De indeling is nauwkeurig afgestemd op de logistiek en de bewegingen van het wagenpark. Op de eerste verdieping  bevinden zich de kleedruimtes, kantine, daktuin en een open kantoor. Daar kunnen de ‘buitenmedewerkers’ en ‘binnenmedewerkers’ elkaar ontmoeten voor overleg of de ‘schaft’.

afval in het interieur

Passend bij het karakter van het gebouw is ‘afval’ gebruikt in het interieurontwerp en de inrichting. Dat maakt ook het interieur duurzaam. Voor de kasten in het kantoor zijn omgevallen iepen uit de wijk gebruikt. Stoelen zijn bekleed met posters die ooit in de stad hingen. En boven de bureaus hangen lampen die van oude autobanden zijn gemaakt. De nieuwe stadsdeelwerf is naast duurzaam dus ook heel stoer. De robuuste details aan de buiten- en binnenkant zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook praktisch. Want de dingen moeten in een stadsdeelwerf natuurlijk wel tegen een stootje kunnen.

Stadsdeelwerf Amsterdam-Zuid is ontworpen in samenwerking met Mulders van den Berk (interieurarchitect).

publicatie

architectuur.nl 

opdrachtgever

Gemeente Amsterdam

realisatie

2015