menu
Foto van Woningen Ebbingekwartier in Groningen

Woningen Ebbingekwartier

Groningen

veelzijdig woongebied

In het hart van de stad Groningen wilde VanWonen een gevarieerd aanbod aan nieuwbouw koopwoningen realiseren, zodat toekomstige bewoners keuzes kunnen maken die aansluiten bij hun levensstijl. Ze vroegen ons woningen te ontwerpen die passen in de historische èn nieuw gebouwde omgeving. Een aantrekkelijk straatbeeld te creëren. En ervoor te zorgen dat de openbare ruimte optimaal wordt benut. Deze opdracht bevat dus een combinatie van architectuur en stedenbouw.

aardbevingbestendig

Boven op een bestaande parkeergarage hebben we een ontwerp gemaakt met 79 aardbevingbestendige stadsvilla’s, hofwoningen, appartementen, eengezinswoningen en starterswoningen. Gezamenlijk vormen zij een kenmerkend woongebied, waarin ieder blok een eigen identiteit heeft. De drie bouwblokken zijn ontworpen in samenhang met de omgeving: de gevels reageren als het ware op het tegenoverliggende gebied. 

industrieel karakter

Het Ebbingekwartier, ook wel Ciboga genoemd, is een gebied waar oorspronkelijk een gasfabriek stond. De schoorsteen en de loods (nu een restaurant) staan er nog. De meeste woningen in ons ontwerp sluiten aan bij het industriële karakter van het gebied.

Groningse verrassing

De hofwoningen hebben bijvoorbeeld gedetailleerd metselwerk, in verschillende kleuren. Daarmee zijn deze huizen moderne vertalingen van de oorspronkelijke arbeiderswoningen. Zelfs het huidige metselwerk is geïnspireerd op het metselwerk van vroeger. Op diverse plaatsen zijn metalen luiken of platen naast de ramen geplaatst, om zo de robuuste fabrieksstijl terug te laten komen. Wie oog voor detail heeft, ziet zelfs de Groningse vlag terug in de luiken en in het hekwerk.

Aan de Bloemsingel zijn de stadvilla’s meer individueel vormgegeven. Ze zijn onder andere geïnspireerd op de chiquere grachtenpanden. Deze huizen hebben allemaal een andere tint baksteen, maar wel gemeenschappelijke details die op verschillende plekken op de gevels zichtbaar zijn.

Zie ons 3D filmpje om het volledige ontwerp te bekijken. Benieuwd hoe de bewoners hun  huis en nieuwe buurt ervaren? Klik HIER!

opdrachtgever

VanWonen Zwolle

realisatie

2019

Het Ebbingekwartier is een echt maatwerkplan. Het realiseren van een goede mix aan woningen voor zoveel mogelijk doelgroepen was een gedeelde missie van VanWonen en BDG Architecten. De ontwerpvisie heeft vanaf het eerste idee tot en met de uitvoering volledig stand gehouden. Een succesvolle gezamenlijke inspanning die heeft geresulteerd in een mooie leefomgeving.    

Geurt van de Kraats, projectontwikkelaar VanWonen