menu
Foto van Woningen Kraanbolwerk in Zwolle

Woningen Kraanbolwerk

Zwolle

binnenstedelijk wonen op stadseiland 

Hoe maak je van een unieke binnenstadlocatie met een rijke geschiedenis een hedendaags woon- en werkgebied waar verschillende doelgroepen zich thuis voelen? Dat was één van de kernvragen in het herontwikkelingsplan voor het Kraanbolwerk in Zwolle. Dit historische bolwerk is omsloten door water en van alle kanten zichtbaar. Dat vraagt dus om een ambitieus stedenbouwkundig plan dat ervoor zorgt dat deze bijzondere ontwikkellocatie de allure krijgt die het toekomt. In het gebied heeft BDG Architecten 12 Hanzehuizen en appartementencomplex De Kraan ontworpen.

woongebied of havengebied?

De Kraan is een belangrijk symbool binnen dit nieuwbouwproject, omdat het verwijst naar het industriële verleden van de locatie. In de 19e eeuw was het Kraanbolwerk een bastion dat de Zwolse binnenhaven en de scheepskraan op het Rode Torenplein moest verdedigen. Na die tijd werd het een eiland van handel en bedrijf. Deze voorgeschiedenis bracht ons bij de vraag: is het nu een woongebied of een havengebied? De oorspronkelijke grachtenpanden laten zien dat er vroeger niet alleen arbeid werd verricht, maar ook gewoond. Daarom hebben we op beiden aansluiting gezocht.

De verwijzing naar De Kraan zit niet alleen in de naam van het woongebouw. Het is ook terug te zien in het witte symbool op de zijkant van het complex. En in de contouren van de gevels die de vorm hebben van een kraan: ze staan schuin zoals bij een pakhuis, alsof er een takel aan hangt. De robuuste, industriële uitstraling wordt in balans gebracht door het open en transparante karakter van het appartementencomplex. De grote ramen en de glazen balkonafscheiding zijn niet alleen mooi om te zien, maar dragen ook bij aan een royaal uitzicht op het water. Om de waterbeleving van de bewoners te versterken, hangen de balkons boven het water. Zodat ze aan huis ‘op’ het water kunnen ontspannen.

stoere, statige en moderne hanzehuizen

We hebben een basisontwerp gemaakt dat het beeld van de stedenbouwkundige ambitie versterkt en tegelijkertijd de bewoners de mogelijkheid gaf om de woningen zelf samen te stellen en de plattegronden in te richten. Dat betekent dat ze zelf konden beslissen op welke verdieping ze wonen, werken of slapen. En per verdieping bepalen of ze alle functies in een open ruimte bijeen wilden brengen of in meerdere kamers onderverdelen. Iedere woning heeft een kwaliteit die past bij de plek waar zij staat. Een erker om extra licht en uitzicht te creëren, een Delftse stoep (een stoep even hoog als de straat) die gebruikt kan worden als ‘voortuin’ of mogelijkheden voor een bedrijf aan huis... Door die unieke plaatsgebonden kenmerken én de individuele wensen van de bewoners is het straatbeeld in het Kraanbolwerk gevarieerd en levendig.

opdrachtgever

VanWonen

oplevering

2017