menu
Foto van Woningen Middelweg in Zwolle

Woningen Middelweg

Zwolle

Aan de Middelweg tegenover Park de Hogenkamp staan drie karakteristieke naoorlogse woonblokken. Oorspronkelijk was de intentie één van de appartementenblokken te vervangen voor nieuwbouw. Vanuit onze circulaire overtuiging zagen wij echter potentie voor het behoud van alle blokken; samen vormen ze een krachtig stedenbouwkundig ensemble, een herkenningspunt dichtbij de Zwolse binnenstad. Wij ontwikkelden daarom een totaalvisie voor de renovatie van de drie woongebouwen en het groen rondom. 

sociale duurzaamheid

De revitalisatie omhelst zowel het in- en exterieur. Middels verfijnde aanpassingen revitaliseerden we de 60 bestaande sociale huurwoningen naar energiezuinige en comfortabele appartementen Ook kregen de woningen een efficiënte nieuwe plattegrond. De verlaagde ramen in de nieuwe kozijnen aan de voorzijde bieden een maximaal blikveld op het tegenoverliggende park. Hiermee wordt bovendien de schaalsprong van de kenmerkende vierkante (metselwerk) elementen in de gevel doorgezet. In de plint transformeerden we de garageboxen naar 12 tweekamerwoningen. Het bestaande anonieme groen achter de woonblokken hebben we als collectieve binnentuin toegankelijk gemaakt. Een natuurlijke plek voor ontmoeting en een praatje. De woningen op maaiveldniveau liggen direct aan deze tuin. Voor een optimale buitenbeleving van de appartementen op de verdiepingen zijn de balkons aan de achterkant nu dubbel zo groot.

aantrekkelijke blikvangers

Vanuit circulair oogpunt zijn we terughoudend geweest met de toevoeging van nieuwe materialen. De karakteristieke metselwerkgevel is gereinigd en waar nodig hersteld. De voorheen gesloten plint heeft door de toevoeging van woningen en de nieuwe transparante entrees een mooie verbinding met de straat gekregen. Een brede groene voorzone zorgt voor eenheid en privacy voor de bewoners op de begane grond. De nieuwe neutrale kleurstelling van het schilderwerk past goed bij het metselwerk en de biocomposiete gevelbekleding van de vernieuwde plint. Door verfijnde aanpassingen veranderden de woonblokken in aantrekkelijke blikvangers langs de doorgaande route.

verduurzaamde bestaande woningvoorraad

Niet alleen de woonkwaliteit is sterk verbeterd. Isolerende maatregelen, een CO2-gestuurde balansventilatie met warmteterugwinning en pv-panelen geven de woningen een energielabel A. De gebouwen zijn voorbereid op aansluiting op het gemeentelijk warmtenet, dat in de komende jaren wordt aangelegd.

opdrachtgever

deltaWonen en Koopmans Bouwgroep

realisatie

2021

Oude situatie
Nieuwe situatie