menu
Foto van Woningen Middelweg in Zwolle

Woningen Middelweg

Zwolle

Aan de Middelweg tegenover Park de Hogenkamp staan drie karakteristieke naoorlogse woonblokken. Voor deltaWonen revitaliseerden we de 60 huurwoningen middels verfijnde aanpassingen naar energiezuinige en comfortabele appartementen. In de plint transformeerden we bovendien de garageboxen naar 12 tweekamerappartementen.

circulaire aanpak 

Oorspronkelijk was de intentie één van de appartementenblokken te vervangen voor nieuwbouw. Vanuit ons circulaire overtuiging zagen wij echter potentie voor het behoud van alle blokken; samen vormen ze een krachtig stedenbouwkundig ensemble, een herkenningspunt dichtbij de Zwolse binnenstad. Wij ontwikkelden daarom een visie voor de renovatie van alle drie de woongebouwen. 

sociale ontmoeting stimuleren

De revitalisatie omhelst zowel het in- als exterieur. De driekamerappartementen kregen een nieuwe efficiënte plattegrond. De kozijnen aan de voorzijde zijn vervangen door energiezuinige exemplaren. De vergrote ramen bieden een maximaal blikveld op het tegenoverliggende park. Het bestaande anonieme groen achter de woonblokken hebben we toegankelijk gemaakt en als collectieve binnentuin ingericht. Een natuurlijke plek voor ontmoeting en een buurtpraatje. De woningen op de begane grond liggen direct aan deze groene tuin. Voor een optimale buitenbeleving van de appartementen op de verdiepingen hebben we de balkons aan de achterzijde dubbel zo groot gemaakt.

aantrekkelijke blikvangers

Vanuit circulair oogpunt zijn we terughoudend geweest met de toevoeging van nieuwe materialen. De karakteristieke gevel met de kenmerkende metselwerk vierkanten is gereinigd en waar nodig hersteld. Ook de bestaande balustrades zijn gerestaureerd. De voorheen gesloten plint heeft door de toevoeging van woningen en de nieuwe transparante entrees een mooie verbinding met de straat gekregen. Een brede groene voorzone zorgt voor eenheid en privacy voor de bewoners op de begane grond. De nieuwe neutrale kleurstelling van het schilderwerk past goed bij het verfijnde metselwerk en de biocomposiete gevelbekleding van de vernieuwde plint. Hiermee zijn de woonblokken getransformeerd in aantrekkelijke blikvangers langs de doorgaande route.

verduurzaamde bestaande woningvoorraad

Niet alleen de woonkwaliteit is sterk verbeterd.  Isolerende maatregelen, een CO2-gestuurde balansventilatie met warmterugwinning en pv-panelen geven de woningen een energielabel A. De gebouwen zijn voorbereid op aansluiting op een warmtenet.

opdrachtgever

deltaWonen en Koopmans Bouwgroep

realisatie

2021