menu
Foto van Woonzorgcentrum Sfinx  in Zeewolde

Woonzorgcentrum Sfinx

Zeewolde

Op een markante plek in het centrum van Zeewolde ontwierp BDG Architecten de uitbreiding van het woonzorgcentrum de Sfinx. Door de uitbreiding kunnen meer inwoners van Zeewolde zelfstandig blijven wonen, ook als intensieve zorg nodig is.

zorgtechnologieën helpen bij zelfstandig wonen

Op de begane grond bevinden zich twee zorgwoningen voor mensen met dementie. De clusterwoningen bestaan ieder uit acht zelfstandige zorgappartementen met een gemeenschappelijke woonkamer. Stichting Coloriet verleent hier 24-uurs zorg. Dankzij zorgtechnologie kunnen bewoners van de zorgappartementen zo veel mogelijk zelfstandig wonen. Biodynamische verlichting bootst bijvoorbeeld daglicht na wat onder andere een positief effect op het dag- en nachtritme van de bewoners heeft.

toekomstbestendig

Op de verdiepingen ontwierpen we 28 zelfstandige sociale huurappartementen voor 55-plussers. De verschillende woningtypes hebben een oppervlak van circa 75 m². De woningen hebben een rolstoeltoegankelijke indeling. Samen met de brede galerijen, brievenbussen op reikhoogte en de goede verbinding met het bestaande gebouw maakt het de woningen toekomstbestendig, ook als de bewoners intensieve zorg nodig hebben.

herkenbaar geheel

Door de nieuwe vleugel ontstaat een binnenhof tussen het bestaande gebouw en de uitbreiding, waar de bewoners en medewerkers hun auto kunnen parkeren. Loopbruggen verbinden de uitbreiding met de bestaande bouw. Ondanks de nieuwbouw doet het gebouw niet groots en massaal aan. We kozen voor een steen die duidelijk afwijkt van die van het bestaande gebouw. Zo komt de uitbreiding meer op zichzelf te staan. Naar de openbare ruimte toe presenteert de uitbreiding zich in vorm en materialisatie nadrukkelijk als een herkenbaar geheel. De balkons en de  geprononceerde daklijn met gemetselde uitkragingen, geven plastiek en ritme aan het gebouw. Ook wordt hiermee elk individueel appartement benadrukt, wat recht doet aan het gevoel van kleinschalig wonen. 

opdrachtgever

Woonpalet

oplevering

2016