menu
Foto van Woonzorgcomplex Elisabeth  in Breda

Woonzorgcomplex Elisabeth

Breda

In het hartje van Breda realiseerde BDG Architecten een complex voor wonen, welzijn en zorg. Het complex bestaat uit drie gebouwen, die onderling zijn verbonden door een overdekte winkelboulevard. De gebouwen Gasthuisstate, Haagstate en Tolbrugstate hebben een eigen karakter met diverse woningtypologieën en bieden plek aan verschillende doelgroepen.

kleinschalige woongroepen

Gasthuisstate bestaat uit ruim 180 zorgwoningen. Hier wordt psychogeriatrische, somatische, geriatrische psychiatrie en palliatieve zorg geboden. Iedere cliënt heeft een eigen woon-slaapkamer en een ruime privé-badkamer. Een etage telt 28 zorgappartementen die verdeeld zijn in vier kleinschalige woongroepen met eigen huiskamer. Per twee delen de woongroepen een keuken waarin, zo mogelijk samen met de cliënten, de maaltijden worden verzorgd.

atrium

In Haagstate realiseerden we 85 zelfstandige serviceappartementen voor de verhuur. Het gebouw heeft een groot atrium, voorzien van een glazen dak. Hierdoor ontstaat een prettige lichte binnenruimte, waar de voordeuren van de woningen aan grenzen. Ook Tolbrugstate beschikt vanaf de 3e verdieping 56 serviceappartementen bestemd voor senioren. De eerste twee verdiepingen van het gebouw bieden plaats aan de revalidatieafdeling.

slagenstructuur

Het Elisabethcomplex vormt een voortzetting van de slagenstructuur aan de Haagdijk, één van de oudste straten van Breda, en verbindt deze met de woonwijk ten noorden van het complex. Het lijnengrid evenwijdig aan de Leuvenaarstraat is een constante parallelle structuur, ruimtelijk en constructief, die de gebouwen als een notenbalk aaneenrijgt. Door de structuur van de nieuwe bebouwing en de tussenliggende buitenruimte heeft de oude kapel van het voormalige Elisabeth gasthuis een meer zichtbare plek in het geheel gekregen.

opdrachtgever

Stichting Elizabeth

oplevering

2012